V Chrastavě vybudují záložní vytápění lehkými topnými oleji ještě letos

24. květen 2022 11:12

Zastupitelé Chrastavy na svém mimořádném jednání schválili investici do modernizace kotelny. Město ze svého rozpočtu uvolní 7 miliónů korun a přestaví ji tak, aby se v ní dalo topit i lehkými topnými oleji. Víc zjistila redaktorka Eva Malá.

Čtěte také

Zastupitelé města Chrastavy schválili uvolnění 7 miliónů korun na vybudování záložního způsobu vytápění lehkými topnými oleji. Důvodem je obava z přerušení dodávek ruského plynu a také jeho rostoucí cena.  

„Toto je mimořádná situace. A může to sloužit i na několik let. V současné situaci si to dovolíme. Samozřejmě, že těch 7 milion bude chybět, (…) osobně do toho jít chci, protože si myslím, že v současné nejisté době to může přinést nějakou jistotu,“ říká starosta Chrastavy Michael Canov ze SLK.

Centrální kotelna vytápí téměř celé chrastavské sídliště Střelecký vrch, tedy celkem 380 domácností, vyjma dvou panelových domů, které se v minulých letech odpojily a mají svoje vlastní kotelny. Na centrální vytápění jsou napojené i základní školy, domy s pečovatelskou službou a městský úřad.

Jednatel společnosti VE Petr Vedral, který má provoz kotelny na starosti, řekl, že lidé v roce 2021 platili zhruba 600 korun za gigajoule, v roce 2022 to zatím je 1100 korun. Nicméně připouští, že zdražování plynu může pokračovat. Jedna z obyvatelek sídliště Českému rozhlasu potvrdila, že za teplo měsíčně platí o 1500 korun víc, než dřív.

Kotelna v Chrastavě se bude modernizovat zřejmě co nejdříve. Projekt na přestavbu kotle je hotový. „Vypracovali jsme technické řešení, které jsme předložili, a to takové, že na jeden z našich dvou kotlů bude instalovaný kombinovaný hořák pro spalování zemního plynu i lehkého topného oleje. Plus k tomu bude muset být vybudováno olejové hospodářství,“ popisuje Petr Vedral.

Modernizace kotelny by měla hotová ještě v roce 2022 před zimní sezónou. Město Chrastava si zároveň nechává zpracovat energetickou koncepci, která by měla posoudit další zdroje energie, například solární panely, nebo tepelná čerpadla.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související