V Dolní Chřibské na Děčínsku stojí v lesích akvadukt. Kdysi přiváděl vodu do místní tkalcovny

4. březen 2020

Ve Šluknovském výběžku, v Dolní Chřibské na Děčínsku, stojí jedinečná technická památka, tak zvaný akvadukt. Jeho historie sahá až do roku 1886. I když už od třicátých let minulého století neslouží svému původnímu účelu, je pozoruhodně zachovalý. Možná i proto, že je dobře ukrytý v lese.

Akvadukt, dvouobloukový „most“, býval součástí vodního náhonu, který přiváděl vodu z říčky Chřibské Kamenice do tkalcovny Floriana Hübela v Dolní Chřibské. Voda proudila korytem širokým asi jeden metr i dvěma tunely, které jsou zčásti vytesané ve skále. Akvadukt vedl část vody ve výšce přibližně osmi metrů nad korytem Chřibské Kamenice. Dílo, vybudované v roce 1886, přivádělo do továrny vodu až do jejího uzavření ve 30. letech 20. století.

Tkalcovna lnu a bavlny firmy Florian Hübel se sem rozšířila z České Kamenice, kde velmi prosperovala. Patřila k ní také přádelna bavlny v Jirkově, sklady měla v Praze, Teplicích a Plzni, zastoupení ve Vídni a v Linci. Její výrobky byly vyznamenávány na hospodářských výstavách.

K výstavbě hlavní budovy mělo dojít roku 1886, stavěla se ale až v roce 1893. Tehdy se však tkalcovna zřítila a musela být vystavěna znovu. V roce 1900 došlo k otevření mechanické tkalcovny, jejíž zařízení poháněla vodní síla a Dieselův motor. Před první světovou válkou byly Hübelova tkalcovna spolu s Krejčíkovou továrnou největšími mechanickými tkalcovnami v údolí Chřibského potoka.

Ačkoliv po Hübelově tkalcovně zůstaly do dnešních dnů dochované pouze zbytky základového zdiva, akvadukt zůstal pozoruhodně zachovalý. Tato technická památka si rozhodně zaslouží pozornost a může být jednou ze zastávek na výletě do krásné krajiny v okolí Chřibské.

Spustit audio