V domě U Černé Matky Boží v Praze můžete navštívit jedinou kubistickou kavárnu na světě

22. leden 2022

Zajímáte se o výjimečné věci z oblasti architektury? Takové, které nejsou nikde jinde k vidění? Dokonce nikde jinde na světě? Pak vás zveme do kubistické kavárny Grand Café Orient v pražském domě U Černé Matky Boží. Už dům sám o sobě je výjimečný. Vystavěn byl v letech 1911 až 1912 a našli byste ho na Starém Městě, mezi Celetnou ulicí a Ovocným trhem.

Když se před 111 lety stavba domu podle návrhu Josefa Gočára rozběhla, byli památkáři ve střehu. Budovalo se totiž v historickém centru města, na místě, kde do té doby stály dva pozdně barokní domy. Ale protože pověření úředníci nebyli žádní zpátečníci, uznali, že moderní stavba do tohoto místa příjemně zapadla. Na roh fasády v prvním patře byla umístěna plastika madony, která zdobila jeden z původních domů. Odtud tedy pochází název budovy: Dům U Černé Matky Boží.

Zajímavé je, že první Gočárův návrh stavby nebyl ještě kubistický, protože v roce 1911, kdy vznikal, Gočárovi kubismus nic neříkal. Později, ovlivněn kolegou Pavlem Janákem, se stal příznivcem tohoto avantgardního uměleckého směru. A tak projekt předělal. Konečnou podobu mu dal v roce 1912 a v kubistickém duchu byl dům ve stejném roce dokončen.

Kubistická kavárna, pro kterou Gočár navrhl nábytek, lustry, lampy nebo věšáky, připomínající blesky, existovala zhruba deset let. Zrušena byla na počátku 20. let minulého století. Důvod? Kubismus vyšel z módy. Kavárnu i obchody nad ní nahradila banka, po roce 1948 tam sídlil národní podnik Výstavnictví. V letech 1993 až 1994 prošel dům celkovou rekonstrukcí, během níž byl uveden do původního stavu. Kavárna byla znovu otevřena v roce 2005.

Místní specialita, kubistický věneček

Rekonstrukce kavárny je velice zdařilá

A co byste neměli přehlédnout, pokud se do kubistického skvostu vypravíte? Tvar domu s mansardovou střechou, kubistické vikýře, balkon kavárny v prvním patře s kubistickým zábradlím, tvar oken, plasticky vystupujících z líce fasády. Všimnete si i výrazného portálu, kterým se vchází do budovy a k hlavnímu schodišti.

Uvnitř obnovené kavárny potěší návštěvníkovo oko kopie původního zařízení, které provozovatelé nechali vyrobit podle Gočárových návrhů a historických fotografií. „Neměli to jednoduché,“ říká historik architektury Zdeněk Lukeš, „protože fotografie i plány byly samozřejmě černobílé.“

V patrech nad kavárnou můžete navštívit stálou expozici UPM Český kubismus

Že se ale záměr podařil, zjistíte, pokud si v jediné kubistické kavárně na světě, Grand Café Orient, na chvilku posedíte a porozhlédnete se. A objednáte si třeba místní specialitu, kubistický věneček. Ano, je hranatý.

Uměleckoprůmyslové museum v Praze má v nájmu čtyři podlaží nad zmíněnou kavárnou. Ve dvou patrech je umístěna stálá expozice Český kubismus. Dům U Černé Matky Boží je od roku 2010 národní kulturní památkou.

Spustit audio