V Domě umění v Ostravě hořel vysoušeč vlhkosti, škody jsou malé

24. leden 2020 11:47

Na uměleckých předmětech nevznikly žádné škody a škody na budově jsou malé. Informovala o tom mluvčí moravskoslezského krajského úřadu Miroslava Chlebounová. Kraj je zřizovatelem Galerie výtvarného umění Ostrava, která v Domě umění sídlí. 

Vzplál vysoušeč vlhkosti. "Za požár mohla technická závada na tomto přístroji. Požár se obešel bez zranění. Vyčíslení škody i uchráněných hodnot je zatím v šetření," uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

O požáru se hasiči dozvěděli před 05:00. "Čtyřiadvacetihodinová služba reagovala na vzniklý požár okamžitě, stejně tak hasiči byli na místě během pěti minut. Díky tomu nevznikly žádné škody na uměleckých předmětech, škody na budově jsou malé," řekla Chlebounová.

Podle Kůdely na hořící přístroj upozornila elektrická požární signalizace a na tísňovou linku ihned volal pracovník, který spatřil kouř také díky kamerovému systému.

"Jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje z nedaleké stanice Fifejdy požár bez problémů velmi rychle uhasila - vzhledem k charakteru objektu - sněhovým hasicím přístrojem," uvedl Kůdela.

Galerie dnes zůstala zavřená a pro návštěvníky se znovu otevře v sobotu. "Je nutné dát všechno do pořádku," dodala Chlebounová.

zdroj: ČTK
Spustit audio