V Dubí mají Dům porcelánu s modrou krví. Klasický cibulák doplňují i netradiční barevné dekory

15. prosinec 2019

Termín „modrá krev“ signalizuje něco ušlechtilého, vznešeného. A pro porcelán s tradičním cibulovým vzorem to platí beze zbytku. A dokonce tam ta modrá barva, na rozdíl od žil šlechticů, opravdu je. I když s výjimkami. Přesvědčit se o tom můžete v Domě porcelánu s modrou krví v Dubí na Teplicku.

Tradiční cibulový vzor, který dal modrobílému porcelánu jméno cibulák, nemá ovšem s cibulí pranic společného. To jen Evropanům po převzetí čínských dekorů granátové jablko připomínalo spíš cibuli. Vedle granátového jablka jsou součástí tradičního dekoru ještě astra a pivoňka. V Evropě se vzor poprvé objevil na konci 30. let 19. století a brzy poté, roku 1885, se začal cibulák vyrábět v Dubí na Teplicku.

Jeho současná výroba reaguje i na specifické požadavky trhu a tak můžete v Domě porcelánu s modrou krví v Dubí vidět i cibulák zelený, červený a dokonce i pestrobarevný. Kromě toho zdejší porcelánová galerie prezentuje i produkci dalších porcelánek z Podkrušnohoří a Karlovarska.

Kochat se můžete například figurálním porcelánem z manufaktury Royal Dux Duchcov. Slovo manufaktura se přitom opravdu hodí, protože figurky obsahují vysoký podíl ruční práce. Zajímavá je i sekce růžového porcelánu z Chodova. Jeho barva není v glazuře, ale přímo ve hmotě. Pozoruhodné jsou i práce předních výtvarníků z tak zvaných Porcelánových sympozií.

Výstava vánočních ozdob

Zatímco porcelánová galerie je stálá, v přízemí se výstavy mění. Právě teď je tam až do 25. ledna 2020 k vidění soubor vánočních ozdob jičínské firmy HAN. A i když je značně obsáhlá, nemůže postihnout celou šíři sortimentu. Firma nabízí foukané a ručně dekorované ozdoby v téměř šestnácti tisících dekorech a šesti stech barevných odstínech. Sady vánočních ozdob vytvořila i pro Nadaci Dagmar a Václava Havlových VIZE 97. Ozdoby se pak jako dar dostaly k princi Charlesovi, následníkovi britského trůnu nebo k Hilary Clintonové a dalším osobnostem.

Porcelánové vánoční ozdoby

Část výstavy je věnovaná sběratelským unikátům, které vytvořily Milada Myslbeková (pravnučka Josefa Václava Myslbeka) a Jarmila Mucha Plocková (vnučka Alfonse Muchy).

Spustit audio