V dubnu má zahrádkář napilno. Kdy prořezat ovocné stromy, jak oživit trávník a jaký substrát se hodí pro muškáty?

5. duben 2022

„Duben, to je ten pravý a požehnaný měsíc zahradníkův. Ať si jdou do háje milenci se svým velebením máje; v máji stromy a květiny jenom kvetou, ale v dubnu vyrážejí...,“ takhle to viděl Karel Čapek a že ten o zahrádkářském činění něco věděl!

V dubnu má zahrádkář opravu napilno, měl by sice mít hotový průklest jádrovin, ale také peckoviny chtějí své. Vhodnou dobou pro prořezání jsou dny od počátku kvetení do odkvětu, a pak také doba po sklizni. Pro broskvoně, které jsou náchylné na klejotok, je vhodnější termín jarní. Také u meruněk budeme opatrní, ty zas trpí tzv. mrtvicí – apoplexií a spouštěčem tu bývá spolu s dalšími faktory právě i nevhodný řez.

Trávník volá po regeneračním, startovacím hnojení – ideálně v době dešťů nebo při zálivce, kdy se živné látky lépe dostanou do půdy. Ostatně je to stálý kolotoč sekání a hnojení. Sekáním se odebírá velká část hmoty a je potřeby poskytnout dostatek živin pro další růst. Ve chvíli, kdy trávník začne krnět, je to pozvánka pro šíření mechu a plevelů.

Trávník potřebuje výživu

Správný substrát a volba květů

A taky je třeba připravit balkonové truhlíky na novou sezónu a popřemýšlet, čím je letos naplníme. Trh nabízí řadu novinek, ale většina stejně zůstává věrná klasice – petunie a muškáty vítězí. Nejlepší je zvolit substrát, který obsahuje postupně se uvolňující hnojivo, které by mělo vydržet celou sezónu, ale neškodí v průběhu vegetace dodat živiny další.

Důležitá je také volby barvy – můžete zvolit stejnou barvu květů, pak to působí mohutnějším dojmem, ale své kouzlo má i kombinace rozdílných barev. Pěkně vypadá i kombinace druhová – například k muškátům můžete přidat plektrantus, který vytváří velké převislé závoje, až dva metry dlouhé a zelené listy, někdy s bílým okrajem, jsou atraktivním podkladem pro barevné květy jiných rostlin. A ještě jeden efekt plektrantus přináší – lidový název molice totiž vystihuje jeho schopnost odpuzovat mouchy a komáry.

A co si vysazuje odborník? Poslechněte si v reportáži Libora Kunte, ředitele Střední zahradnické a zemědělské školy.

Spustit audio