V Havířově dnes zahajují provoz sdílených kol

26. červenec 2019 05:00

Trend sdílených kol dorazil také do Havířova. Magistrát tam dnes zahajuje provoz takzvaného bikesharingu. Lidé si budou moci přes mobilní aplikaci vypůjčit až 80 kol společnosti Nextbike. Německá firma v červnu zvítězila ve veřejné zakázce.

Po odemknutí kola mohou lidé v Havířově jezdit prvních 15 minut zcela zdarma. Za každou další půl hodinu výpůjčky pak zaplatí 20 korun.

Provoz kol město dotuje částkou bezmála 2,5 milionu korun. V ulicích Havířova je rozmístěných celkem dvacet stojanů.

„Stojany jsou například u železniční stanice v ulici Železničářů, na náměstí Republiky nebo u autobusového nádraží v ulici U Stadionu. Předpokládáme, že nejvytíženější stojany budou v centru města a také u autobusových a vlakových stanic,“ říká mluvčí havířovského magistrátu Michaela Adamcová.

Menším městům v Moravskoslezském kraji se nedaří zřídit službu sdílených kol

Rekola, bikesharing, cyklistika, sdílení kol, zámek

Opava, Havířov a Třinec. Tři města, která se pokusila letos zavést po vzoru Ostravy systém sdílených kol a neuspěla. Buď to byly nabídky provozovatelů moc vysoké, nebo vůbec žádné. Zatímco Opava a Třinec zatím plán odkládají, Havířov ho chce uvést do života ještě letos.

Takzvaný bikesharing bude letos v Havířově fungovat až do konce října. Lidé mohou na nových sdílených kolech jezdit třeba do práce.

„Doufáme, že občané budou kola využívat ať už k přesunu po městě, který zvládnou za těch patnáct minut, které mají bezplatné, tak i třeba k víkendovým vyjížďkám po okolí,“ dodává Adamcová.

Systém sdílených kol už v regionu funguje také ve Frýdku-Místku nebo v Ostravě. Právě ostravský bikesharing by se mohl v budoucnu propojit s nově vzniklým systémem v Havířově.

„Už jsme jednali s oběma městy, takže o té možnosti uvažujeme. Vyčlenili bychom jednu stanici v Havířově a jednu v Ostravě, která by tyto systémy protnula,“ vysvětluje jednatel společnosti Nextbike Lukáš Luňák.

K propojení dvou systémů ale zatím v nejbližší době nedojde. Pokud by si tak někdo v těchto dnech udělal výlet z Ostravy do Havířova a kolo by tam nechal, zaplatil by minimálně servisní poplatek 250 korun.

Spustit audio

Související