V Havířově letos opraví velkou výpravní halu vlakového nádraží

6. leden 2020 13:37

Havířovské vlakové nádraží v tomto roce čekají další fáze oprav. Práce se v létě přesunou do hlavní části výpravní budovy. Město chce začít i s rekonstrukcí přednádraží, vybralo už zhotovitele.

Důchodkyně Jaroslava a Eva jezdí z havířovského nádraží pravidelně. Obě už se těší, až bude opravené. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) už od května pracuje na první části výpravní budovy.

„Jsou dokončeny práce na střešním plášti, je také dokončena fasáda ze strany od kruhového objezdu a pracuje se na fasádě ze strany od kolejiště. Pracuje se také na vnitřních omítkách,“ říká mluvčí SŽDC Nela Friebová.

Na druhé části budovy, ve které je i velká výpravní hala s památkově chráněnou mozaikou, zatím jen dělníci otrýskali kamennou fasádu. „Stavební práce budou zahájeny na přelomu pololetí 2020, kdy se přidá do provozu dokončená část budovy,“ dodává Friebová. Vypravování cestujících by se tak jen mělo přesunout z jedné části budovy do druhé a provoz by neměl být omezen.

Změní se i přednádraží

V letošním roce začne s opravou i město, které se zavázalo, že opraví přednádraží. „Celý prostor dostane novou kvalitu. Budou zastřešeny zastávky, vybudujeme tam 153 parkovacích míst a celý přednádražní prostor bude upravený,“ vysvětluje náměstek primátora Bohuslav Niemiec (KDU-ČSL).

Oprava přednádraží bude stát město 92 milionů korun a hotová by měla být do roka. Samotná budova se bude rekonstruovat do poloviny roku 2021.

Spustit audio

Související