V Hlučíně se pustili do opravy výtluků. Po zimě jich tam napočítali přes 300

4. duben 2019

Doslova kočovným způsobem žijí teď někteří cestáři. Přejíždí z města do města a dávají do pořádku silnice, na kterých jsou po zimě spousty výtluků. A obcí, které se do oprav pouští, rychle přibývá. Jedna taková pracovní četa má už jen pár dní na to, aby zacelila díry v ulicích Hlučína na Opavsku.

Spolu vlastně vůbec nemluví. Parta cestářů je sehraná a každý ví, co má dělat. Začíná to klasickými smetáky, potom se starý asfalt nahřívá speciálním teplometem a asi po čtvrthodině se poničená vrstva seškrábe, položí se nový asfalt a zaválcuje se.

Letos je po zimě děr zase hodně, včetně těch nejmenších ulic. „V minulých 14 dnech se dělal průzkum a našlo se zhruba 300 výtluků, které je potřeba opravit,“ potvrzuje starosta Pavel Paschek (Občané pro Hlučín).

Město to bude stát 250 tisíc korun. Další výdaje ale budou s kompletním přeasfaltováním nejvíce poškozených úseků. „Týká se to ulic, kde už se lokální opravy nevyplatí. Přeasfaltujeme třeba ulici Zahradní. Na to jsou vyčleněny peníze zvlášť,“ dodává starosta.

Parta cestářů musí v Hlučíně objet se svým oranžovým náklaďákem celé město do konce týdne. Potom vyrazí na další štaci. Prý na jižní Moravu.

autor: mrk
Spustit audio

Související