V Hodslavicích otevírají Pamětní knihovnu Františka Palackého

27. květen 2017

Rok před 220. výročím narození Františka Palackého otevírá v jeho rodných Hodslavicích Pamětní knihovna věnovaná právě tomuto slavného rodákovi. Ve dvou vitrínách najdou návštěvníci nejen knihy psané otcem národa, ale také díla o jeho osobnosti. Knihovna nově sídlí v prostorách základní školy.

Pracovníci obce stěhují sem a tam nábytek a nejrůznější věci. Knihy jsou už ale v regálech a připravené na půjčení. Knihovnice Dana Sulovská ukazuje to nejcennější ve dvou skříních hned naproti jejímu pultu. Nejstarší výtisk díla Františka Palackého je z roku 1844.

„To jsou tady ty Archiv český a staré písemné památky. Pak tu máme Dějiny národu českého, ale v krásném provedení – ty vazby. Ty jsou z roku 1926, 1930, 1933 a 1934,“ ukazuje knihovnice.

Z pravé vitríny si lidé můžou půjčovat díla Františka Palackého a jiných autorů domů. Do vzácných starých publikací z levé vitríny budou moct jenom nahlédnout. Nové prostory knihovny přestavěla obec z bývalého učitelského bytu v budově školy.

„Děti, které teď, všichni víme, docela málo čtou, nám nechtějí chodit do obecního úřadu, že to mají daleko od školy. A tady po cestě ze školy by se mohly stavit. Tak doufáme, že zvýšíme čtenářskou gramotnost u té nejmladší generace,“ říká mezi regály starostka Hodslavic Pavla Adamcová (nez.).

Nová knihovna nabídne delší otevírací dobu a větší prostory pak možnosti pro setkávání dětí i dospělých. „Tady bude posezení a budou tady takové kulturní akce a různé akce knihovny i školy i pro občany,“ vysvětluje knihovnice Dana Sulovská.

Rekonstrukce prostor vyšla obec na dva miliony korun, šestinou přispěl kraj.

autor: Michal Polášek
Spustit audio