V Hradci nad Moravicí chystají opravu červeného zámku

15. srpen 2016
Zprávy , Zprávy

Zámek v Hradci nad Moravicí se připravuje na další velkou rekonstrukci. Po nákladné a vleklé opravě Bílého zámku, kde se nachází většina expozic, přichází na řadu také mladší část areálu.

Takzvaný červený zámek sice působí pohádkovým dojmem, v některých nepřístupných místech už ale připomíná spíš scénu pro horor. Stavební práce by tam měly začít letos na podzim.

„V první etapě rekonstrukce bude klíčové zabránit zatékání vody z horního nádvoří do spodních koníren,“ říká kastelán Radomír Přibyla.

Na špatný stav červeného zámku začal upozorňovat zhruba před pěti lety. „Až když jsme vlastně zjistili, že nám poprvé začly padat cihly na hlavu, tak jsme museli udělat provizorní výdřevy. Tady je suť a v těchto místech bychom už měli chodit s přilbami na hlavách,“ ukazuje na destrukci kastelán.

Horšího stavu červeného zámku už si všímají i někteří turisté. Třeba paní Hana Směšná, která přijela ze Šumperka. „Byla jsem tady před 30 lety. No, dívala jsem se tam, že je to nějaké takové zašlé,“ říká.

Červený zámek slouží hlavně jako reprezentační prostory pro svatby. Je tam restaurace, ubytování. A právě tam už v letošním roce stavaři začnou s postupnou rekonstrukcí, která se ale nebude týkat jen bývalých koníren. Dotkne se i samotné stavby či nádvoří.

„Další etapou budou střechy a potom už bychom měli dojít do interiéru, to znamená do restaurace, do salónku, do hotelu. Projekt je kompletně hotový, jsou veškerá povolení, takže více méně nám chybí pouze souhlas ministerstva kultury ke spuštění výběrového řízení,“ dodává kastelán Radomír Přibyla.

Zámek Hradec nad Moravicí

Rekonstrukce bude rozdělená do několika etap. První dvě potrvají tři roky a vyjdou na 70 milionů korun. Renovace by měla také zlevnit provoz červeného zámku a vrátit mu původní vzhled před ničivým požárem před 44 lety.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio