V Hrčavě se dnes opakují volby do obecního zastupitelstva. Soud původní výsledek zrušil

18. únor 2023 00:01

Obyvatelé Hrčavy na Frýdeckomístecku půjdou dnes znovu k volbám. A budou rozhodovat o novém zastupitelstvu. Loňské volby tam těsně vyhrálo sdružení současného starosty. Krajský soud v Ostravě ale hlasování označil za neplatné. Volební místnost v obecním úřadu v Hrčavě se otevře v 7 ráno.

Podzimní volby v Hrčavě se dostaly k soudu, jejich výsledek totiž napadl Martin Koper z SNK Hyrčovjaně a u soudu se stížností uspěl. „To není jenom tak. Nahlásím si tady trvalé bydliště, protože to tady je pěkné a líbí se mi tady... Myslím, že to jsou všechno jejich lži, mají to pospekulované,“ řekl.

Podstata stížnosti byla v tom, že do voleb v Hrčavě zasáhli i voliči, kteří se tam přistěhovali krátce před volbami. Většina do nemovitostí současného starosty Marka Sikory ze Sdružení Pro Hrčavu. „To je otázka soudu. Jak rozhodl, rozhodl, to já nebudu rozporovat,“ řekl.

Čtěte také

Lidé, kteří se narychlo do Hrčavy formálně přistěhovali, teď podle rozhodnutí soudu volit nesmí.

Obyvatelé budou opět vybírat mezi dvěma kandidátkami. „Při opakovaných volbách v obci Hrčava se o celkem sedm mandátů uchází patnáct platných kandidátů. Přestože se volby v sobotu uskuteční pouze v jediné obci, Český statistický úřad je na zpracování výsledků připraven. Podstatná určitě není rychlost zpracování, ale přesnost a pečlivost, což vždy zdůrazňujeme všem členům okrskových volebních komisí,“ upřesňuje mluvčí Českého statistického úřadu Jan Cieslar.

Právě členové volební komise budou dohlížet na to, kde se k volbám dostaví. I ti opoziční mají v komisi své zástupce. Na kontrolu se do Hrčavy chystají i úředníci z Jablunkova a kraje. „Krajský úřad má ze zákona kompetenci zkontrolovat vybavení volební místnosti a obecně průběh hlasování i sčítání. Nemůže ovšem zasahovat do činnosti okrskové volební komise. Takže například nemůže určovat, kdo z příchozích voličů je nebo není oprávněn odevzdat svůj hlas,“ upřesňuje mluvčí kraje Nikola Birklenová.

Volební místnost v Hrčavě je otevřena dnes až do 22 hodin.

Spustit audio