V Javorníku rekonstruují historickou soudní budovu. Oproti původnímu plánu se opravy prodraží

20. červenec 2018

Skoro s ročním zpožděním oproti původnímu plánu začala v Javorníku oprava bývalého soudu a šatlav. Měla stát zhruba 30 milionů korun. Už teď ale radnice ví, že přijde na dvojnásobek. V prvních týdnech dělníky čekají bourací práce. Po opravě, která potrvá déle než rok, budova nabídne multifunkční sál, zázemí pro turisty, výstavní síň a expozice.

V přízemí postupně mizí podlahy, dělníci už jsou na hlíně. Jak říká jejich parťák František Ondič, denně vyvážejí až 15 plných kontejnerů. „Máme co dělat a bude toho ještě hodně. A to jsme pořád ještě ve sklepě, ještě jsme se nedostali ani do patra,“ dodává.

Rekonstrukce budovy soudu v Javorníku potrvá do září 2019

S rekonstrukcí historické budovy chtělo město začít už v loňském roce. Jak mi ale vysvětluje starosta Jiří Jura zvolený za Evropské demokraty, příprava se výrazně protáhla. „Průzkum odhalil spoustu věcí, které ten původní projekt nepodchytil. Zásadním problémem v tomto objektu je dřevomorka, takže to bude velký boj. Pak je samozřejmě problém s tím, že spousta prvků, které měly být rekonstruovány, je v havarijním stavu, takže dojde k výměně,“ popisuje Jura.

Stáří budovy z dochovaných materiálů nikdo nezná. O její existenci jsou první zmínky z roku 1825, kdy město zasáhl rozsáhlý ničivý požár. Michal Zajonc z javornické radnice předpokládá, že právě během rekonstrukce se podaří odhalit důkazy z mnohem starší doby. „V těchto starých budovách se to stává často, že když odkryjí podlahu, bude tam někde nějaký medailon nebo i nějaký schovaný letopočet. Snad se něco podaří najít,“ říká.

První zmínky o budově, ve které sídlili četníci i soud, je z roku 1826

Právě Michal Zajonc v uplynulých letech provázel touto budovou turisty. „Byla tady četnická stanice, vězení a nahoře v patře byla soudní síň. Po druhé světové válce tady byly tkalcovny a sídlily tady řádové sestry chudého školského řádu de Notre Dame,“ vypráví Zajonc.

Dělníci by měli budovu opustit asi za rok a čtvrt, tedy příští rok v září.

autor: aja
Spustit audio