V jednom z bytů v Kopřivnici došlo večer k explozi, zřejmě kvůli manipulaci s chemikáliemi

30. prosinec 2022 13:01

Při výbuchu bytu v Kopřivnici se ve čtvrtek večer zranil jeden člověk. Desítky lidí z bytového domu bylo nutné evakuovat. Příčinu šetří policie.

Za explozi pravděpodobně může manipulace s chemikáliemi. Na místě našli hasiči a policisté také pyrotechniku. Hasiči evakuovali téměř 50 lidí. Devětadvacetiletý obyvatel bytu skončil s popáleninami rukou a obličeje v nemocnici. Vyšetřovatelé ho podle krajské policejní mluvčí Soni Štětínské kvůli zraněním nemohli vyslechnout.

„Z dosud zjištěných informací vyplývá, že muž měl mít v bytě různé chemické látky a současně pyrotechnické výrobky, přičemž k explozi mělo dojít při nebo následně po manipulaci s chemikáliemi. Jedná se o příčinu s nejvyšší pravděpodobností,“ uvedla Štětínská s tím, že policie případ vyšetřuje jako obecné ohrožení.

Mluvčí hasičů Lukáš Popp uvedl, že na místě zasahovalo šest jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů, kteří s sebou vezli také speciální kontejnery určené pro stabilizaci budov. „Hasiči po příjezdu zahájili průzkum bytu, kde zjišťovali, zda po explozi nezůstal někdo pod troskami zdi. Současně provedli kontrolu, zda v bytě nehoří a nejsou případně žádná skrytá ohniska. Po provedení průzkumu hasiči odvětrali mírně zakouřené prostory, neboť požár menšího rozsahu byl uhašen před příjezdem hasičů,“ řekl Popp.

Dodal, že evakuovaní lidé mohli využít provizorní přístřeší ve vedlejším vchodě druhého panelového domu. „Z důvodu exploze a následnému pádu stěny byl na místo povolán statik, který zkoumal, zda je daný byt staticky narušen. Tato obava se naštěstí nepotvrdila a technika určená pro stabilizaci budov nebyla na místě potřeba, a mohla se tak vrátit na svou základnu,“ dodal Popp.

Spolu se statikem byli na místo povolání i plynaři, kteří provedli kontrolu rozvodů plynu v panelovém domě. „Jelikož bylo rozhodnuto, že celý dům bude nepřístupný pro obyvatele až do dnešních ranních hodin, zajistili hasiči, ve spolupráci s vedením města Kopřivnice, provizorní ubytování pro dvě osoby. Ostatní lidé našli zázemí u svých příbuzných a známých,“ upřesnil mluvčí hasičů.

Zraněný devětadvacetiletý muž utrpěl středně vážné popáleniny rukou a části obličeje a byl přepraven do Fakultní nemocnice Ostrava.

autoři: Josefína Sýkorová , tif | zdroj: ČTK
Spustit audio