V Jihlavě na náměstí si zájemci mohou zabruslit kolem morového sloupu. Led na kluzišti je přírodní

31. prosinec 2019

Jihlava, krajské město Vysočiny, připravila pro své obyvatele i návštěvníky netradiční atrakci. Kolem dokola morového sloupu na Masarykově náměstí, tedy přímo pod okny radnice, je příchozím až do Hromnic k dispozici kluziště s přírodním ledem. A jak nápad na zimní radovánky uprostřed města vznikl?

„Člověk, když chce vzít prostor do hry, tak si ho prohlíží, a ono to přijde samo,“ říká autor scénáře Jihlavských Vánoc 2019, muzikant a zároveň kovář Petr Píša. Má za sebou i velmi podařený scénář oslav sta let republiky v roce 2018 a Vánoce pojal také velice originálně. Středobodem vánoční vesničky je kluziště ve tvaru mezikruží kolem morového sloupu v horní části Masarykova náměstí. Podle Petra Píši představuje adventní věnec.

„Ve hře byla i varianta umělého ledu, ale vzhledem ke snazšímu bruslení a údržbě jsme se rozhodli pro klasický led,“ říká vedoucí odboru školství, kultury a sociálních věcí jihlavského magistrátu Tomáš Koukal. Led by měl vydržet teploty až do patnácti stupňů Celsia. „Reálných je plus deset,“ dodává Tomáš Koukal s tím, že věří, že na Vysočině v zimě teploty nevyšplhají nijak vysoko.

V zázemí kluziště je i půjčovna a brusírna bruslí. V regálech jsou připravené brusle dětské, dámské i pánské. Dámské do velikosti 41, pánské do velikosti 43. Tyto služby jsou za poplatek, vstup na kluziště je zdarma. Ve všedních dnech dopoledne mají přednost děti ze škol. A jenom pro představu: ledová plocha má 420 metrů čtverečních a největší průměr kluziště je 30 metrů.

Spustit audio