V kanceláři pijeme lepší kávu než v kavárně?

V kancelářích pijeme většinou lepší kávu než v kavárně. Podle expertů je to především proto, že v mnoha restauracích a kavárnách přípravu kávy odbývají. To je dáno i tím, že my Češi – na rozdíl od Italů nebo Francouzů – prostě pijeme kávu v práci rádi. Raději než do kavárny jdeme s kolegy do kuchyňky nebo třeba na terasu. Případně si vezme hrnek s kávou rovnou k počítači.

„Instantní káva i „turek“ jsou už na ústupu“, říká na úvod exkurze do světa kancelářské kávy Miroslav Splavec. Sype kávu do jednoho z nejprodávanějších kancelářských kávovarů. V posledních letech se podle něj káva v kancelářích zásadně změnila. „Lidé chtějí především čerstvou zrnkovou kávu,“ říká lektor kávové školy Segafredo Zanetti a mačká tlačítko. Ozve se charakteristický zvuk mlýnku. Za chvíli stroj i našlehá mléčnou pěnu, aby vytvořil objednané cappuccino.

Káva vyžaduje péči

Ani drahý kávovar nezaručuje, že dostanete dobrou kávu. Hlavní je školená obsluha

Nejoblíbenější kancelářské kávovary současnosti pracují právě se zrnkovou kávou a umí i bohatou mléčnou pěnu. Je často lepší než ta, jako dostanete v kavárně nebo restauraci, kde bohužel často pracují lidé bez kávových znalostí i dovedností. Současné kancelářské kávové automaty sice umí kávu na vysoké úrovni, ovšem i ony se musí čistit a pravidelně servisovat. A to bohužel v některých kancelářích podceňují. Nepřítelem jen teplo, zbytky kávy a mléka. Díky nim bují v kávovaru plísně. Kávovary by se měly čistit nejméně jednou denně.

Kávovar za cenu auta

Neplatí to o automatech, které mají automatický sanitační program. Jenže jde zpravidla jen o ta nejdražší zařízení na trhu. V kavárenské ukázkové prodejně v pražském Karlíně zrovna u jednoho takového stroje stojíme. „Vyjde zhruba na čtvrt milionu,“ konstatuje Oleg Firyak ze společnosti Espresso professional, a nechává nás nahlédnout do útrob zařízení. Ukazuje, kam se sype čerstvá káva, kde přijde sušené mléko, čaje nebo čokoláda.

Káva a Češi

Kávovar v a kanceláři musí být především spolehlivý

S instantním čajem nebo čokoládou se lidé spokojí. Instantní kávu už ale z automatu nechtějí, to si ji raději dělají sami. Využít k tomu mohou nejen drahé stroje, ale konvičky - nádoby na french press, které vyjdou na pár stovek. Zcela opomíjeným strojem u Čechů jsou překapávače na filtrovanou kávu. Překapávaná káva v Česku – na rozdíl od Ameriky nebo Německa, není příliš oblíbená. V malých kancelářích jsou, podobně jako v domácnostech, velmi oblíbené i kávovary na kapsle.

autor: pek