V karvinské nemocnici mají nedostatek krve, obracejí se s výzvou na dárce

14. červen 2022

Častěji než dřív se nemocnice obracejí na dárce, aby přišli darovat krev. Třeba zdravotníci z nemocnice Karviná Ráj přišli s naléhavou výzvou letos už potřetí. Krve mají nedostatek. A přitom se blíží léto, které bývá pro transfuzní stanice nejrizikovějším obdobím. Do toho nemocnice dohání odložené operace kvůli covidu.

Krev skladujeme v chladicím zařízení, je chlazena na čtyři stupně, maximálně šest. Tato teplota se musí udržovat neustále, jinak dochází k znehodnocení krve,“ říká Helena Paraiová, vrchní sestra hematologicko-transfuzního oddělení karvinské nemocnice Ráj.

„Toto období je těžké v tom, že nejsme schopni si udělat nějaké skladovací zásoby na léto. Nejméně bývá skupin minusových. Teď třeba máme období, kdy nemáme B- nebo AB-,“ dodává Paraiová.

V létě bývá méně dárců, a to kvůli dovoleným. Obvykle se ale i méně operuje, jenže to tady letos neplatí. „Po dvouleté covidové pauze všechny operační obory dohánějí operační program, zejména ortopedie s chirurgií, kde je krevních náhrad potřeba. Takže máme momentálně velkou výzvu a 14 dní na to, abychom pokryli potřeby zásoby krve a vydrželi přes prázdniny,“ říká mluvčí nemocnice Věra Murínová.

Spolu s výzvou s názvem Jsme na suchu tu teď pravidelným dárcům posílali i SMS zprávy, aby přišli. Výzva transfúzní stanice přitom míří i na pracovní kolektivy.

Spustit audio