V karvinské nemocnici onemocnělo koronavirem sedm sester

9. červen 2020 14:25

Sedm zdravotních sester z chirurgického oddělení krajské Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj má pozitivní test na koronavirus. Zřejmě se nakazily od pacientky. Dvě chirurgické stanice jsou proto sestěhovány do jedné. Chirurgové aktuálně dělají pouze akutní operace. Plánované zákroky jsou zastaveny. Novináře o tom dnes informovala Miroslava Chlebounová z krajského úřadu.

„Vedení nemocnice ve spolupráci s hygieniky podniklo potřebné kroky, aby se nákaza nešířila dál. Pozitivně testované zdravotní sestry a všichni, kdo s nimi byli v kontaktu, jsou z nařízení hygieniků v karanténě. Další opatření vyplynou z vývoje situace,“ uvedla Chlebounová.

Čtěte také

Jde o zdravotní sestry z oddělení Chirurgie 2. Všichni pacienti chirurgie budou otestováni na koronavirus. Laboratorní PCR testy podstoupí také všichni zaměstnanci chirurgie včetně dalších lidí, kteří byli v kontaktu s pozitivně testovanými zdravotními sestrami. Zároveň bude v místě provedena plošná dezinfekce.

„Zdravotní sestry se s největší pravděpodobností nakazily od pacientky, která byla od ledna hospitalizována na sociálním lůžku v orlovské nemocnici. Kvůli zhoršení zdravotního stavu byla bez příznaků koronavirové nákazy začátkem června převezena na chirurgii do Karviné a poté do Léčebny dlouhodobě nemocných,“ uvedla Chlebounová.

Právě díky přesunu na LDN se na onemocnění ženy přišlo. Všichni nově příchozí pacienti totiž před přijetím musí podstoupit test na koronavirus. Pacientka tedy absolvovala PCR test. „Přestože neměla žádné příznaky onemocnění covid-19, testy vyšly pozitivní. Pacientka je nyní hospitalizovaná na infekčním oddělení havířovské nemocnice,“ uvedla Chlebounová.

Čtěte také

Mluvčí nemocnice Věra Murínová dnes ČTK řekla, že v pondělí bylo otestováno 43 zaměstnanců, z nichž sedm zdravotních sester mělo pozitivní test. Do karantény tak muselo celkem 28 pracovníků zdravotnického zařízení včetně nemocných sester, které ale mají bezpříznakový průběh nemoci. Dnes bylo testováno dalších 49 lidí a na výsledky těchto testů zdravotnické zařízení čeká.

S nákazou koronavirem se v minulosti musela v regionu potýkat i další zdravotnická zařízení. Problémy měla například Městská nemocnice Ostrava, ale nakažení zdravotníci byli i ve Slezské nemocnici v Opavě, Fakultní nemocnici Ostrava nebo v nemocnici ve Frýdku-Místku.

Karvinsko má aktuálně nejvyšší počet nakažených v regionu. Důvodem je ohnisko koronaviru v Dole Darkov těžební společnosti OKD v Karviné. Od počátku pandemie onemocnělo covidem-19 už 1675 lidí, 543 nemocných připadá právě na Karvinsko.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související