V kraji chybí justici desítky přísedících. Kvůli tomu se prodlužuje délka soudních řízení

12. říjen 2020 08:10

Českým soudům chybí přísedící. Například v Moravskoslezském kraji potřebuje justice  čtyři desítky laických členů senátů. Podle Krajského soudu v Ostravě se přísedící  moc do jednacích síní nehrnou, protože odměny jsou malé a navíc firmám se nelíbí, když jejich zaměstnanci sedí u soudů a nejsou v práci.

Emílie Rabiecová je důstojná starší dáma, které talár s fialovým límcem sluší. Šestasedmdesátiletá žena patří k dlouholetým přísedícím, ale také se rozhodla skončit. „Končím, protože mi končí volební období a už v tom věku nezvládám dopravu tady. Bude mi to líto, protože takovou paní předsedkyni každému doporučuji,“ říká.

Zájemcům o hledání pravdy radí, aby se rozhodně přihlásili. „Jsou to různé případy. Jsou tam věci, které určitě budu lidi zajímat. Ať se toho nebojí, není to žádná fyzicky náročná práce. Trošku si zaměstnají mozek, což je pro starší generaci ku prospěchu Ale apeluji i na mladé,“ dodává paní Rabiecová.

Místopředseda Krajského soudu v Ostravě Igor Krajdl říká, že problém jsou nejen nízké odměny, ale také neochota zaměstnavatelů. „Zaměstnavatelé se na své zaměstnance, kteří k soudu chodí příliš často, dívají skrz prsty. Setkáváme se s tím, že přísedící, kteří jsou třeba zaměstnáni na úřadech, nechtějí chodit v úřední dny, protože je nemá kdo zastoupit,“ popisuje soudce.

Justice proto zájemce hledá mezi starší generací. Jenže teď aktuálně tyto možné přísedící odrazuje koronavirus. „A samozřejmě u těchto osob koronavirus vyvolává jisté obavy o to, aby se nenakazily. Nicméně u soudu – byť se na nás vztahuje ze zákona výjimka, převážná většina soudců soudí s rouškami, s respirátory, dodržujeme zde veškerá hygienická opatření. Velkou většinu výslechů děláme prostřednictvím videokonferencí. Takže ani u nás není třeba se bát nějaké nákazy,“ ujišťuje Krajdl.

Nedostatek přísedících podle vedení Krajského soudu v Ostravě i zbytečně prodlužuje délku řízení.

Spustit audio