V kraji je 14 lidí s koronavirem, polovina na Frýdecko-Místecku

16. březen 2020 09:36

V Moravskoslezském kraji přibyly tři případy potvrzené nákazy novým koronavirem. V kraji je dohromady 14 nakažených. Jeden člověk přijel z Rakouska, dva se nakazili od blízkých.

Nové případy jsou na Ostravsku, Frýdecko-Místecku a Novojičínsku. ČTK to dnes řekl náměstek moravskoslezského hejtmana pro zdravotnictví Martin Gebauer (ANO). V České republice je 298 potvrzených případů s COVID-19. V Moravskoslezském kraji je nejvíce nakažených lidí na Frýdecko-Místecku, odkud je polovina všech případů. Po třech nakažených je na Novojičínsku a Ostravsku a jeden na Karvinsku.

Čtěte také

Mezi nově nakaženými jsou i dva učitelé střední školy na Cihelní ulici ve Frýdku-Místku. Případem se dnes zabýval krizový štáb města. Všichni kolegové pozitivně testovaných učitelů už jsou v karanténě.

„Zároveň dvě třídy, které přišly do kontaktu s těmi pedagogy ještě před zrušením výuky, by měly jít během dneška také do karantény. Zbytek školy zatím nemusí. V tuto chvílí to vypadá, že je to dostatečné množství osob. U některých se budou dělat vzorky a podle toho se bude postupovat dále,“ informoval primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký (ČSSD).

Uzavřená zoo

Ostravská zoologická zahrada, která patří k oblíbeným turistickým atrakcím regionu, je od dnešního dne uzavřena pro veřejnost. Vláda zakázala s účinností od půlnoci z neděle na dnešek kvůli dalšímu šíření nového typu koronaviru volný pohyb lidí po celé České republice. Zákaz volného pohybu se nevztahuje na cesty do zaměstnání, nezbytné cesty za rodinou, pro základní životní potřeby nebo do zdravotnických zařízení.

Čtěte také

„V souvislosti se situací ohledně šíření nákazy COVID-19 musíme areál zoo a botanického parku dočasně uzavřít,“ uvedla zoo na svém facebookovém profilu.

Nepřístupné Hukvaldy i Hobbypark

Kromě zoologické zahrady se veřejnosti uzavírá i oblíbená Obora Hukvaldy. „Biskupství ostravsko-opavské reaguje na celostátní karanténu a nouzový stav vyhlášený vládou ČR z důvodu napadení země koronavirovou nákazou. Až do odvolání bude proto uzavřen vstup do turisty a výletníky hojně vyhledávané Obory Hukvaldy. K uzavření hukvaldské obory vedla biskupství velká koncentrace návštěvníků,“ uvedl mluvčí biskupství Pavel Siuda.

Například Bohumín dnes rozhodl o uzavření oblíbeného volnočasového areálu Hobbypark v Parku Petra Bezruče.

Česko má 298 potvrzených případů nákazy novým koronavirem. Od nedělní půlnoci přibylo pět nemocných, v neděli ráno bylo nakažených 214. U téměř poloviny případů (46 procent) hygienici neznají místo nákazy, třetina se nakazila v zahraničí, pětina v Česku. Data zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví dnes k 7:00 na speciální stránce ke koronaviru.

autor: Iva Havlíčková | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související