V kraji je obsazených více než 80 procent lůžek na jednotkách intenzivní péče

3. listopad 2020

Kvůli přílivu pacientů s koronavirem je v Moravskoslezském kraji nejvíce vytížená Slezská nemocnice v Opavě. Spolu s nemocnicemi v Třinci a Českém Těšíně. Potvrdil to moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Lůžka na jednotkách intenzivní péče i běžná lůžka na covid odděleních jsou podle něj obsazená z více než 80 procent, plicní ventilátory pak asi ze 40 procent. Co se týče nákazy u nemocničního personálu, podle hejtmana se nakazily 4 procenta lékařů a 17 procent dalších nelékařských zdravotníků.

Podle hejtmana se situace zatím výrazně nezhoršuje a nedochází k dalšímu propadu zdravotnické péče v kraji.

Sociální lůžka

Moravskoslezský kraj pak má připravena lůžka pro lidi nakažené koronavirem, kteří potřebují pečovatelskou službu a v zařízeních sociální péče je není možné izolovat. V regionu by jich podle nařízení vlády mělo být k dispozici 160, bude jich ale více. „Toto máme de facto splněno v tomto týdnu,“ uvedl Vondrák.

Čtěte také

Hejtman už před týdnem hovořil o tom, že v nemocnicích jsou senioři, jejichž zdravotní stav nevyžaduje hospitalizaci, ale zařízení je kvůli nemoci nechtějí přijmout zpět. Dnes upřesnil, že v Bílovecké nemocnici je k dispozici asi 70 lůžek, dalších 35 jich je v Domově Březiny v Petřvaldu na Karvinsku.

„Jednáme také s Vysokou školou báňskou, respektive už je to vlastně objednáno,“ uvedl Vondrák. Podle něj by tam mělo být k dispozici dalších asi 80 lůžek. "Co se týká personálu, tak nám s tím vypomůže Český červený kříž a jsem také rád za dobrovolníky, kteří se přihlásili na naši výzvu, takže tady máme dneska už asi 89 lidí, kteří budou postupně dáváni k dispozici," uvedl Vondrák.

Do Bílovce i Domova Březiny už se pacienti začali převážet, doplnil hejtman.

autor: Martin Knitl | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související