V Krmelíně roste javor, který před lety z Kanady přivezl Vítězslav Mácha

30. prosinec 2015

V Krmelíně na Frýdecko-Místecku chodí děti do školy kolem jednoho výjimečného stromu. Jde o kanadský javor, který do vsi dovezl Vítězslav Mácha. Příběh začíná v roce 1976 na letní olympiádě v kanadském Montrealu.

Vítězslav Mácha je krmelínský rodák a taky československá sportovní legenda v řecko-římském zápase. Kromě mnoha světových a evropských šampionátů se úspěšně zúčastnil i několika olympiád. Z té v kanadském Montrealu dovezl stříbro a jako jeden z mála navíc ještě speciální suvenýr. Roste před místní základní školou.

„Na závěr olympiády v Kanadě jsme dostávali takový typický kanadský suvenýr. Já jsem tu rostlinku přivezl, ošetřoval jsem ji celou cestu až do Krmelína – jak v letadle, tak pak ještě cestou z Prahy. A stromeček jsem věnoval základní škole. Tenkrát tady byla taková ohrádka, aby rostlinku někdo nepolámal. Dnes už je to řádný strom,“ říká sportovec.

Ke stromu před dvěma roky přibyl památníček, aby se vědělo, co je to vlastně za strom. Sazenička byla jedna z mála, která se k nám tehdy dostala. A podle Vítězslava Máchy jsou v republice v současné době tyto stromy dva.


Vítězslav Mácha je sportovní legenda a mnozí si určitě pamatují jeho úspěchy v řecko-římském zápase. Díky sportu sjezdil spoustu mistrovství v zahraničí a podíval se taky na olympiády. Zvítězil na hrách v Mnichově v roce 1972 a o čtyři roky později získal v Montrealu stříbrnou medaili.

„V Krmelíně je to jediný kanadský javor, protože my více olympijských vítězů nemáme. On si tady ale úspěšně rostl a nikdo nevěděl, co je to za strom, tak se nám nakonec podařilo s akademickým sochařem panem Rybičkou vymyslet pomník. Dnes každý ví, co je to za strom,“ dodává krmelínský starosta Václav Zezulka.

Do Krmelína vás zveme v magazínu Křížem krajem. Poslechněte si záznam pořadu – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Spustit audio