V Krnově opraví rozbitý úsek cyklotrasy. Na problém upozornil rekreační cyklista

30. červenec 2018 15:47

Takzvané participativní rozpočty zavádí mnoho obcí a měst v celém regionu. Lidé vymyslí, co je potřeba ve městě upravit a radnice to zaplatí. Například v Krnově letos za návrhy veřejnosti utratí milion korun. Často se jedná o úpravy, na které by vedení města bez tipů lidí nepřišlo. Například o rozbitou část cyklostezky.

Na zdejší cyklostezce potkáváme paní Evu. „Budeme rádi, když to spraví. Musím tady přibrzdit a sledovat, jestli kromě štěrku a panelů nenatrefím na něco špičatého,“ říká.

„Je to díra na díře a samý kámen a prach, člověk se tam pořádně neodrazí. Hlavně ať tady položí nový koberec a dá se tady jezdit pořádně i na bruslích,“ dodává pan Luboš.

S nápadem vylepšit část nebezpečného terénu na zdejší cyklostezce přišel pan Georgios Bazakas. „Byla tady nedávno vybudována nová cyklostezka, po které se dostanete až do Linhartov a Města Albrechtic, a navazuje na stávající komunikaci, která vede okrajovou krnovskou částí. A zůstal tady bohužel asi 200metrový úsek ve špatném stavu. Jsem rekreační cyklista, musím tady zpomalit a už jsem tady měl i několik defektů,“ říká.

V Třinci přibude další bezpečná trasa pro cyklisty. Stavět se začne ještě letos

Nové cyklopruhy vznikly podél celé ulice Palackého

Cyklisté by mohli už brzy bezpečněji cestovat po další části Třince. Radnice už totiž vybrala firmu, která postaví cyklostezku kolem ulice Nádražní směrem na výpadovku na Český Těšín. Práce mají být zahájeny ještě letos. Je to jeden z posledních důležitých úseků, kde ještě stezka pro cyklisty v Třinci chybí.

A jak se nápad dostal až k radním? „Víceméně jsem popsal technický stav, o co se jedná a jaký je účel. Udělal jsem jednoduchý rozpočet a přiložil jsem k tomu nějaké fotografie. Byl jsem rád, že jsem to aspoň tímto způsobem mohl popostrčit kupředu,“ dodává pan Bazakas.

Když se nová cyklostezka před lety plánovala, nebyla tato část podle města ještě v tak špatném stavu. Teď budou práce stát přes 300 tisíc korun. „Budou odstraněny silniční panely a místo nich přijde položení asfaltového koberce, který propojí zbývající části cyklostezky,“ upřesňuje mluvčí města Dita Círová.

Mezi dalšími návrhy v takzvaném participativním rozpočtu se pak objevila úprava prostoru u zdejšího divadla nebo stavba hřiště.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio