V Krnově začala příprava na rekonstrukci bývalé textilní továrny

14. leden 2022 15:56

V Krnově začalo vyklízení bývalé textilní továrny Karnola. Zaměstnanci technických služeb tak památku připraví na rekonstrukci za skoro 17 milionů korun. Dezinatura se po letech od úmyslně založeného požáru dočká stavebních úprav, které odstraní havarijní stav. Ve vzorkovně zůstanou během prací jen torza tkalcovských strojů. Zbytek vybavení se zatím uskladní v zachovalé části bývalého textilního závodu.

Zaměstnanci technických služeb zatím vyklízí část budovy, kde dříve byly kanceláře továrny. Do vyklizených prostor pak přijde uskladnit vybavení dezinatury – například regály či vybavení vzorkovny.

„Bude se muset udělat nový strop, který de facto shořel. Následně se budou měnit výplně oken, budou se dělat nové omítky,“ popisuje Pavel Hanzel, referent odboru investic a správy majetku města krnovské radnice.

Město teď vyhodnocuje výběrové řízení na rozsáhlé opravy za skoro sedmnáct milionů korun. „Celkem se sešlo šest nabídek, o zhotoviteli se rozhodne přibližně do 14 dnů,“ potvrzuje mluvčí radnice Dita Círová.

Práce na opravách havarijního stavu budou hotové do konce července. Následovat pak bude rekonstrukce tkalcovských stavů. S tou budou pomáhat bývalí zaměstnanci Karnoly. Kvůli poškození ale stroje nepůjde opravit do provozuschopného stavu, vzniknou z nich muzejní exponáty.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související