V Krnově zavedli pytlový sběr pet lahví v domácnostech

6. září 2005

Podobně jako v některých obcích na Osoblažsku, zavedli také v Krnově pytlový sběr pet lahví v domácnostech. Plastové láhve by tak měli končit především v tamním recyklačním dvoře a ne jako dosud v popelnicích. Pytlový sběr je určený pro obyvatele rodinných domů.

V žádném případě nejde o žádnou maličkost. Do pytlového sběru pet lahví je zapojeno 1350 krnovských domácností. Podle Rostislavy Rolerové, vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu v Krnově, začala akce od tohoto měsíce.

"Občané dostali obálku, v ní letáček poučení a první pytel, do kterého budou sbírat lahve s tím, že první svozový den je 21. září. Do té doby budou sbírat, pak je navštíví pracovníci Technických služeb a tam, kde to mají uložit, což je tak, aby se k tomu dostali, tak jim to odvezou," upřesnila vedoucí odboru.

Logo

Sběr pytlů budou provádět Technické služby jednou měsíčně až do konce roku. Potom se akce vyhodnotí. A co by tato novinka měla přinést? "Měla by se zvednout účinnost separovaného sběru. Vede to k tomu, že čím více nasbíráme, tím méně se toho dostane na skládku. Technické služby sesbírané pet lahve odvezou do našeho recyklačního dvora, kde se to dotřídí, slisuje a připraví k prodeji," doplnila Rolerová.

Utržené peníze půjdou zpětně na nákup igelitových pytlů. Na sběr pet lahví v domácnostech si zvykli například obyvatelé Osoblahy. Plasty tam pravidelně třídí na 90 procent domácností.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio