V Krnově znovu plánují přestavbu vyhořelé Karnoly na muzeum

20. prosinec 2021 12:02

Před čtyřmi lety vyhořela Národní kulturní památka v Krnově. V bývalé textilce Karnole začne hlavní část prací rekonstrukce po požáru v únoru příštího roku. Následovat by měla i renovace historických tkalcovských strojů. Základní stavební úpravy budou hotové v létě. Město pak znovu počítá v budově i s muzeem textilnictví.

I po čtyřech letech je v továrně cítit zápach požáru, vidět jsou ohořelé trámy a podlahy. „U těch prohořelých částí budou nové stropy, bude tady nová elektroinstalace. Budou také nové výplně dveří a oken. Půjde o repliky nebo pokud možno repase původních,“ říká Pavel Hanzel, referent odboru investic s právy majetku města Krnova.

Město na stavební úpravy  vyčlenilo z rozpočtu 17 milionů korun. Po nich bude následovat oprava tkalcovských strojů. Provádět je budou bývalí zaměstnanci Karnoly. „Jsou to profesionálové, kteří s těmi stroji dlouhá léta pracovali, takže je dokonale znají. Myslíme si, že to bude ta nejlepší volba k obnově strojů,“ potvrzuje starosta Tomáš Hradil (SNK).

Město v loňském roce odmítlo stamilionovou evropskou dotaci na přestavbu areálu na muzeum. Teď se ale k původní myšlence vrací. „Protože se nám otevřela další možnost – žádat o dotaci v rámci Metropolitní oblasti Ostravsko, je to ITI program. Spoluúčast města na rekonstrukci celého areálu by byla výrazně nižší než u dotace, kterou jsme vlastně neschválili,“ dodává starosta.

K připomenutí bývalé textilky letos městské muzeum vydalo publikaci o historii Karnoly.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související