V Lázních Klimkovice dokončují studii k pomoci dětem po mozkové obrně

21. prosinec 2017

Dětem s mozkovou obrnou chce pomoct speciální studie. Pracují na ni zdravotníci v Lázních Klimkovice. Chtějí potvrdit, že intenzivní rehabilitace, která ovšem není hrazena zdravotními pojišťovnami, má pro vývoj postižených dětí velký význam. Výzkum chtějí lázně dokončit v příští roce. Přijde na asi 2 miliony korun. 15 dětí dostalo díky ní možnost absolvovat speciální rehabilitaci za desítky tisíc korun zdarma.

Malá Verunka cvičí za dohledu fyzioterapeutky na plošině, která vibruje. „Tento rok jsme tady podruhé, ale jinak jsme sem jezdily jednou ročně, protože jsme nesehnali dost peněz. Takže podle financí,“ krčí rameny maminka.

Pro sedmiletou Verunku je letošní rok výjimečný, udělala totiž první krůčky. Její maminka Pavla Vařeková potvrzuje, že intenzivní rehabilitace Verunce velmi pomáhá.

„Sem přišla s tím, že vůbec nestála, nechodila, neudělala krok. Jezdíme tady už třetí rok a teď už vlastně chodí s berličkami. Díky Klimkovicím se vždycky posune strašně dopředu,“ dodává maminka.

Přesný přínos takové rehabilitace pro zdraví dětí s mozkovou obrnou má ukázat studie, kterou tady v lázních zpracovávají. Vybrali 15 dětí, které už mají speciální programy za sebou. Cvičí při nich několik hodin denně a hlavně pobyt v lázních po třech měsících opakují.

„Pokud porovnáme vstupní hodnoty při prvním pobytu a výstupní při tom druhém, tak je tam statisticky významné zlepšení,“ říká vedoucí fyzioterapeutka Romana Holáňová.

Pro dokončení výzkumu ale musejí zdravotníci výsledky této skupiny srovnat s dětmi, které podstoupí jen běžný lázeňský program hrazený pojišťovnami. Podobná studie postavená na uznávaných kritériích přitom v Česku podle prokuristy lázní Jozefa Dejčíka chybí.

„Jak s tím potom naloží pojišťovny nebo ministerstvo nebo odpovědní lidé, je druhá věc, to nedokážu predikovat. Ale my bychom chtěli prokázat, že skutečně, pokud by se ta rehabilitace dělala takto, jsou výsledky natolik významné, že se do toho z našeho pohledu vyplatí investovat,“ říká prokurista.

Sanatoria Klimkovice, v jejich těsné blízkosti se nachází lesopark

Na závěry výzkumu netrpělivě čekají rodiče postižených dětí, na speciální rehabilitaci totiž doplácejí desítky tisíc korun. Třeba maminka malé Veroniky hledá pomoc i u různých nadací.

Náklady na výzkumnou studii dosáhnou asi 2 milionů korun, hradí ji lázně za přispění kraje.

autor: iha
Spustit audio