V Libereckém kraji o víkendu slouží čtyřikrát více policistů než obvykle. V pohotovosti jich je 600

Posílené stavy jsou podle krajského policejního ředitelství především kvůli víkendové party příznivců techna u Máchova jezera a nedělnímu fotbalovému zápasu Liberce a pražské Sparty. Policisté budou dohlížet na klid a bezpečí návštěvníků i na dalších kulturních akcích, které se konají po celém regionu.

Na pláži Klůček u Máchova jezera druhým dnem pokračuje festival Mácháč, který potrvá až do neděle. Je na něm už několik tisíc příznivců taneční hudby a přijíždějí další. Policie odhaduje, že se jich na akci může sejít kolem deseti tisíc, zhruba třetina návštěvníků festivalu přitom může být z Německa. Na místě jsou proto i němečtí policisté a celníci. Nasazeni jsou i policisté poříčního oddělení ze sousedního Ústeckého kraje.

Řidiči, kteří burou projíždět v okolí Doks, musí počítat řidiči s komplikacemi. Na příjezdech jsou kontrolní stanoviště, kde budou policisté až do neděle pokračovat v hledání drog. Zatím tam našli drogy u téměř padesáti návštěvníků, jen během pátku zajistili desítky kusů extáze, přes třicet gramů marihuany a deset gramů kokainu. Policie a celní správa má na příjezdech k místu konání přes dvě stě lidí.

Během pátku policisté zajistili na padesát extází, desítky gramů marihuany a trochu kokainu

„Máme tu celkem šest stanovišť, z toho tři jsou pevná a tři jsou mobilní, ty měníme podle potřeby. Do bezpečnostního opatření jsme zapojili i prvosledové hlídky, jejichž úkolem je adekvátně a hlavně rychle zareagovat při mimořádné události. Vyzbrojeny jsou například samopaly. V místech některých kontrol, kde to bude situace vyžadovat, snížíme přechodně povolenou rychlost až na třicet kilometrů. V zájmu zajištění bezpečnosti jak kontrolovaných osob, tak i policistů a celníků,“ uvedla policejní mluvčí Ivana Baláková. Hlídky tam také používají takzvané mobilní spektrometry, kterými můžou odhalit stopy po drogách, lécích nebo výbušninách. K dispozici mají také vycvičeného policejního psa. Kromě drogových přestupků policisté také zadrželi 22letého cizince, který napadl jednu z návštěvnic a pokusil se jí okrást o iphone.

02130257.jpeg

Zhruba stejný počet policistů jako na festivalu bude podle ředitele krajské policie Vladislava Husáka nasazen i na nedělním prvoligovém fotbalovém utkání, ve kterém Liberec přivítá pražskou Spartu. Podvečerní zápas policie kvůli výtržnostem fanoušků hostů z předchozích let považuje za rizikový, očekává příjezd až šesti set příznivců Sparty. Policisté na ně budou dohlížet už při jejich příjezdu do města. Předpokládají, že fanoušci přijedou ve skupinkách autobusy a vlaky, ale také po vlastní ose osobními auty. Všechny návštěvníky, kteří na fotbalový zápas přijedou, policisté žádají, aby parkovali jen na místech k tomu určených a respektovali dopravní značení. Pro fanoušky hostí bude určený vchod na stadion U Nisy ze strany od Chrastavské ulice.

autor: reČRoL | zdroje: ČTK , Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje
Spustit audio

Související