V litoměřickém pivovaru si můžete sami zkusit uvařit pivo. Vyrobí vám pro něj i vaši vlastní etiketu

16. leden 2022

Litoměřice v Ústeckém kraji a jejich okolí nabízí spoustu přírodních krás i historických památek. A na své si tam přijdou i turisté, kteří mají rádi tak zvanou zážitkovou turistiku. V Litoměřicích si totiž můžou v místním pivovaru uvařit své vlastní pivo. Jmenuje se Koliba, vaří tam pivo s vtipným názvem Kousek.

Pod odborným vedením sládka Miroslava Kučery se návštěvník seznámí jak se základy teorie vaření piva, tak i s praxí – od šrotování sladu, přes vystírku, což je rozmíchání sladu ve vodě, až ke rmutování, což je zase složitý proces postupného zahřívání budoucího piva. S tím sice pomáhá počítač, ale fyzická práce zůstává na účastnících kurzu. A například čištění a sanitace dá podle sládka docela zabrat.

Bezpochyby nejoblíbenější částí kurzu je ochutnávka a pak také konzumace zdejšího piva při obědě a večeři. Druhou nejoblíbenější částí bude čas vyzvednutí toho vlastního piva. K tomu, aby zdejší pivo, nepasterované a nefiltrované, opravdu dozrálo, potřebuje nějakých šest týdnů v ležáckém sklepě. Kurzista si ho může odvézt 25 litrů. Buď v soudku, nebo v lahvích a dokonce i s vlastní originální etiketou.

Na vámi uvařené pivo vám vyrobí i vaši originální etiketu

Nezanedbatelnou výhodou je možnost ubytování přímo v Kolibě, a tak si můžete jeden den užít coby sládci a den nato objevovat přírodní krásy nebo historické památky a další turistické atrakce přímo v královském městě Litoměřice nebo v jeho bezprostředním okolí.

Spustit audio