V Litomyšli se můžete vydat po stopách Boženy Němcové. Bydlela na náměstí a to dokonce dvakrát

17. leden 2021

Na litomyšlském Smetanově náměstí, na fasádě domu čp. 27, se nachází pamětní deska a busta Boženy Němcové. Právě tam kdysi stával dům, do kterého se s manželem Josefem Němcem nastěhovala v září 1839, když opustili Josefov. Další desku, která připomíná pobyt slavné spisovatelky, byste našli na zdi hotelu Zlatá Hvězda. Němcová zde pobývala na sklonku svého života, kdy už byla nemocná a na pokraji svých sil.

Když Božena Němcová přijela do Litomyšle poprvé, měla ročního syna Hynka a byla těhotná. 18. října 1839 přišel na svět druhý syn Karel. Rok strávený v Litomyšli patří v bouřlivém a nelehkém životě Němcové k těm nejklidnějším. A dost možná také nejšťastnějším.

Spisovatelka ráda chodila na procházky do nedalekého Nedošínského háje. V Litomyšli se také seznámila s pokrokovou Magdalenou Dobromilou Rettigovou a dalšími vlastenci. Na sklonku roku 1840 čekala Božena Němcová třetí dítě. To už ale manžela, finančního úředníka, musela následovat do Polné u Jihlavy, kde se jí v červnu 1941 narodila dcera Theodora.

Pozvání od majitele litomyšlské tiskárny

Podruhé se Božena Němcová v Litomyšli ocitla na podzim roku 1861. Přijela v září na pozvání nakladatele Antonína Augusty, který chtěl po dlouhých jednáních vydat její sebrané spisy. Součástí mělo být i druhé vydání románu Babička. Tiskař nechal spisovatelku ubytovat v hostinci U Modré hvězdy, dnešním hotelu Zlatá Hvězda. Tuto událost Božena Němcová vylíčila v dopise dceři Theodoře, včetně popisu vybavení pokojíku.

Dům na litomylšském náměstí, kam se Němcovi v září 19939 nastěhovali

Antonín Augusta platil Němcové nejen ubytování, ale i stravu. Doufal, že bude pracovat na svých textech, aby je upravila pro vydání. Zdravotní stav jí to ale už nedovolil. Trpěla bolestmi kvůli pokročilému stadiu rakoviny, byla unavená a zoufalá. Nakladatel ji po několika naléháních rázně vybídl k odjezdu. 28. listopadu 1861 nemocnou Němcovou z Litomyšle odvezl manžel, se kterým se chtěla rozvést. Augustova ne příliš podařeného vydání Babičky se spisovatelka ještě dožila. První sešit obdržela v předvečer své smrti. Stačila do něj ještě vepsat věnování dceři Doře. Druhý den, 21. ledna 1862, v ranních hodinách zemřela.

Náramek a zápisník v litomyšlském muzeu

Náramek Boženy Němcové je ve sbírkách Regionálního muzea v Litomyšli

V době svého pobytu v Litomyšli Němcová konzultovala svůj zdravotní stav s doktorem Františkem Rybičkou z České Třebové. V té době ale byla ve velké finanční tísni. Na podzim roku 1861 proto prodala nebo výměnou za lékařské služby přenechala manželce Františka Rybičky svůj granátový náramek. K Rybičkovým se dostal i zápisník s podpisem spisovatelky v rohu na první stránce.

Oba tyto předměty jsou dnes k vidění v Regionálním muzeu v Litomyšli. V roce 1932 je při příležitosti příprav velké výstavy věnované Boženě Němcové muzeu věnovala Zora Rybičková. Zápisník je uvnitř bohužel prázdný, kdysi popsané listy jsou vytrhané. Granátový náramek je poškozený a neúplný. Přesto jde o vzácné památky na slavnou českou spisovatelku.

Spustit audio