V Ludgeřovich za více než 10 miliónů korun odbahňují kaskádu rybníků

21. listopad 2022 08:10

Bagry, bahno a jedno nákladní auto za druhým. Tak to teď vypadá poblíž Ludgeřovic u Ostravy. Obec tam začala poprvé po 70 letech čistit kaskádu rybníků. Všechny nádrže jsou vypuštěné a voda se tam vrátí až na jaře.

Daniel Havlík, starosta Ludgeřovic (ČSSD) ukazuje na jeden z prázdných rybníků, i když tam, kde už se podařilo odbagrovat až metrový nános bahna, je voda zase zpátky.

„Momentálně máme už odvezeno asi 1400 tater hlíny nebo kalu, který tady je. Takže skutečně to bude obrovské množství – jsme ve stovkách, prakticky skoro v tisících tun,“ uvedl starosta.

Čtěte také

Bahno a úrodné kaly obec využije. O kousek dál na místě, které vypadalo spíše jako skládka s náletovými dřevinami. Kdysi tam byla pískovna. „Rozhodli jsme se vytěženou pískovnu zavézt, vyčistit a zrekultivovat. To znamená, i ten kal využijeme, protože je úrodný. Chceme tam vysadit odpočinkový lesoparčík,“ dodal starosta.

Bagrování pokračuje, jeden z rybníků vypadá po vypuštění jako velká zanedbaná a zarostlá zahrada. I tyto nánosy postupně zmizí. „Pokud vyjde počasí, máme domluveno, že vše má být vytěženo na konci února 2023,“ upřesnil starosta.

Ryby se odtud přemístily do sádek a vodních nádrží v sousedství a zase se zpátky vrátí. Napouštění na jaře by také díky spodní vodě, jak starosta odhaduje, nemělo trvat dlouho.

autor: Martin Knitl
Spustit audio