V Ludgeřovicích u Ostravy se podařilo obnovit starou farskou cestu

17. srpen 2017

Pokud rádi objevujete zajímavá místa, určitě vás nepřekvapí, že některá jsou třeba pár kroků od hlavní silnice. Například v Ludgeřovicích u Ostravy. Tam se podařilo obnovit starou a kdysi velmi oblíbenou farskou cestu. V rámci církevních restitucí ji získala zpátky tamní farnost a bylo jen otázkou času, kdy se cesta dočká nějaké investice. Je to v každém případě tip na neobvyklou procházku.

Procházíme se po znovu obnovené farské cestě, místě, které má letitou historii. „Je to prostě hezké, to nadšení. Zpátky je kus historie a myslím, že to každý ocení, každý z toho bude mít radost. Jsme vlastně pár kroků od rušné křižovatky a je to úplně jiný svět,“ říká Jiří Olšák z obecního úřadu.

Cesta se otevřela poté, kdy tuto cestu a pozemky získala zpět místní farnost od státu v rámci církevních restitucí. „Následně byla mezi obcí a farností uzavřena smlouva o výpůjčce a obec mohla cestu opravit,“ dodává Jiří Olšák.

Farská cesta slouží zároveň jako křížová cesta. Letos se křížové cesty, která se tady po letech konala poprvé, zúčastnila asi stovka lidí. Zájem byl podle pana Olšáka velký a lidé si vše chválili.

Zatím se podařil obnovit úsek až po chatu Ostříž. V plánu je ale další pokračování. Obec to dosud stálo jeden milion korun. „Další část chceme opravit ještě letos a jedná se o cestu z ulice Vrablovec po chatu Ostříž. Máme v plánu tam udělat asfaltobetonový povrch. Věřím, že se nám to povede a občané budou spokojeni,“ uzavírá Jiří Olšák.

Podobných znovuobjevených a znovu zachráněných míst přibývá v celém Moravskoslezském kraji. Postupně se tak znovu vrací to, co vzalo zasvé třeba při rozorávání mezí.

Obnovená farská cesta v Ludgeřovicích
autor: mrk
Spustit audio