V Moravskoslezském kraji budou cykloútulny. První vzniknou zřejmě u polských hranic

24. červenec 2022 15:38

Potíže s cyklostezkami jsou hlavně ve velkých městech. Jde o to, aby se v nich lidé zorientovali a dokázali jimi pohodlně projet.  I to teď řeší se zástupci jednotlivých měst krajský cyklokoordinátor. A podle něj v regionu chybí i odpočívadla. Takzvané cykloútulny, kde můžou lidé přespat.

„Docela často jezdím do Beskyd podél Ostravice až do Kunčic pod Ondřejníkem. Nebo na druhou stranu do Šilheřovic a potom alejí zpátky do Koblova a do centra Ostravy,“ popisuje své cyklovýlety pan Tomáš, kterého jsme potkali na cyklostezce u Ostravice.

Na rozvoj cyklistiky v Moravskoslezském kraji už rok dohlíží Martin Hiltavský, který je krajským cyklokordinátorem. Jak sám říká, v Moravskoslezském kraji je tras dost, konkrétně přes 2000 kilometrů. Největší problémy jsou podle něj ve velkých městech.

„Cyklista přijede na okraj města a neví, jak se pohybovat v tom městě. A to je jeden z hlavních problémů, který teď budeme řešit. Budeme vytipovávat místa ve městech, kde přijíždějí cyklisté z různých obcí a menších měst. Budeme řešit navigační systém a způsob pohybu cyklistů v rámci města a budeme tak řešit městskou mobilitu,“ vysvětluje cyklokoordinátor.

Martin Hiltavský proto jedná se zástupci měst, aby postupovala společně. Začít se má hlavně s měřením intenzity provozu na cyklistických trasách a stezkách. „Když vám tam denně projede 2000 cyklistů, tak nějaká opatření, zvýšení bezpečnosti formou nějakých dodatečných značek, upozornit cyklisty, ať nepřekračují zbytečně rychlost, ať dávají pozor,“ přemítá.

Útulna pod rozhlednou

A chystají se taky cykloturistické útulny. Tedy místa, kde mohou přespat a schovat se před deštěm cyklisté, kteří krajem projíždějí nebo jsou na několikadenním výletě. Zatím je nepravděpodobnější, že by první mohly být okolo hranic s Polskem, tam kde vznikaly nedávno rozhledny.

„Například bychom chtěli zrealizovat i útulnu v obci Chuchelná, která je kousek od polsko-českého přechodu, pak dále od hranic se uvažuje o sedle Pindula, což je mezi Rožnovem pod Radhoštěm a Trojanovicemi v našem kraji a další útulna by mohla vzniknout poblíž Krnova,“ vyjmenovává Hiltavský.

Pokud vše dobře půjde, s přípravami se začne ještě letos.

autor: Josefína Sýkorová
Spustit audio

Související