V Moravskoslezském kraji jsou nepříznivé rozptylové podmínky

1. listopad 2019 09:32

Na většině měřicích stanic je překonán imisní limit 50 mikrogramů na metr krychlový. Také podle hodinových koncentrací je situace na některých místech v kraji hodnocena jako špatná, konkrétně jde o některé stanice v Ostravě a Karviné. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu.

Podle zprávy ČHMÚ z dnešního rána se denní koncentrace polétavého prachu v ovzduší pohybovaly v regionu od 49 do 119 mikrogramů na metr krychlový, u dalších sledovaných látek koncentrace nepřesahovaly hodnotu imisního limitu.

"Rozptylové podmínky budou zpočátku mírně nepříznivé, postupně dobré. Průměrné čtyřiadvacetihodinové koncentrace prašného aerosolu se budou pohybovat kolem hodnoty nebo nad hodnotou imisní limitu," uvedli ve výhledu na dnešek meteorologové.

Na zhoršené kvalitě ovzduší v kraji, které je dlouhodobě nejhorší v zemi, se podílí průmyslové podniky, doprava a lokální topeniště. Výrazné problémy jsou v kraji právě v topné sezoně. Roli hraje i poloha kraje blízko Polska, odkud podle odborníků i kvůli povětrnostním podmínkám směřuje znečištění do Česka.

Kvůli nadměrnému množství prachu v ovzduší byla loni pro oblast Ostravska, Karvinska a Frýdecko-Místecka čtyřikrát vyhlášena smogová situace s celkovou délkou trvání 336 hodin, regulace se vyhlašovala na tomto území dvakrát (156 hodin). Na Třinecku byla smogová situace vyhlášena třikrát (227 hodin) a regulace dvakrát (103 hodin). V zóně Moravskoslezsko, tedy zbývající části kraje, loni regulace vyhlášena nebyla, pouze jednou smogová situace trvající 120 hodin.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související