V Moravskoslezském kraji mají nezaměstnaní zájem o veřejnou službu

2. květen 2022

Na jaře přibylo nezaměstnaných, kteří využívají veřejně prospěšné práce anebo méně známou veřejnou službu. Za tu sice nedostanou žádnou odměnu, ale můžou si tak zajistit vyšší sociální příspěvky od státu. Zhruba 600 dlouhodobě nezaměstnaných si veřejnou službou přilepšuje v Moravskoslezském kraji.

Uklízí chodníky, opravují psí útulek. Tak vypadala a vypadá veřejná služba v Karviné. Anebo další města. Za 30 odpracovaných hodin měsíčně sice nedostanou žádnou výplatu, ale mají nárok na vyšší sociální podporu v hmotné nouzi.

V Ostravě-Porubě toho využívá 40 lidí. „Dělají jednodušší práce – sbírají papírky, čistí komunikace, pomáhají našim mistrům v technických službách. Většinou pomocné práce,“ potvrdil místostarosta ostravského obvodu Miroslav Otisk (ANO).

V Moravskoslezském kraji nabízí veřejnou službu přes 90 organizací. Nabídka je v tomto regionu po Ústecku nejvyšší v zemi. „Mezi těmito organizátory veřejné služby převažují obce a příspěvkové organizace, školy, mateřské školy nebo třeba technické služby,“ dodává mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková. A v celém v kraji takto pracuje zhruba 600 dlouhodobě nezaměstnaných, což je také nadprůměrné číslo.

Ne vždy je to ale jednoduché třeba s pracovní morálkou. „Aby chodili každý den do práce – mnohdy se omluví na poslední chvíli. Ale je dobře, že se alespoň omluví,“ popisuje porubský místostarosta každodenní zkušenosti.

Jsou ale také, jak říká, opačné případy. Stává se, že nezaměstnaný vymění veřejnou službu za stálou pracovní smlouvu v technických službách.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související