V Moravskoslezském kraji přibývá neúplných rodin

17. květen 2012

Neúplných rodin v Moravskoslezském kraji přibývá. Bojovat proti tomu chtějí mimo jiné organizátoři řady akcí, které se v tomto týdnu konají pod společným názvem Týden pro rodinu.

Udržet rodiny pohromadě pomáhají v regionu i azylové domy, které jim na přechodnou dobu poskytnou útočiště. Pomoc tam našla i mladá dvojice ze Slezské Ostravy, která vychovává dvě děti. Nebýt toho, možná bychom už spolu nebyli, svěřili se.

Sympatická maminka Dana Paulíková se při rozhovoru v azylovém domě často usmívá. Před necelými dvěma lety bylo ale všechno jiné. „Neměla jsem prostě na to, abych nějak žila a živila děti. Prostě spadla jsem do takového bahna. Bydlení jsem taky neměla. S paní, u které jsem bydlela v podnájmu, nebyla žádná řeč. Zajímaly ji jen peníze,“ vzpomíná.

Její druh František Gabčo lituje, že když měli největší problémy, pomoc nenašli u svých blízkých. „Rodina, když jsem potřeboval pomoc, se k nám otočila zády,“ říká.Před dvěma lety neměl práci, jen obrovské dluhy. Sotva ale přišel do azylového domu, začal pracovat v huti.

V azylovém domě pomůžou i jinak

Kateřina Michaliková z odboru sociálních služeb potvrzuje, že v azylovém domě lidé nenajdou jen střechu nad hlavou, ale i pomoc s hledáním práce či s řešením dluhů. Mají je totiž všichni.

„Někteří třeba ani nevědí, kde všude kolik dluží. To znamená, pomůžeme jim tady toto dát dohromady. A snažíme se i tím, že s nimi hospodaříme, nějakou tu částku odkládat na dluhy. A skutečně i tím, že si najdou práci, tak ty dluhy platit. Alespoň minimálně,“ vysvětluje Michaliková.

Obyvatelé tam musí dodržovat přísné podmínky, například být do devíti večer doma. Přesto je o bydlení v azylovém domě velký zájem, na byty je pořadník.

Projevuje se dopad reforem

Zdeněk Matýsek ze slezskoostravské radnice dodává, že na tom hodně rodin není finančně dobře. Pocítily už dopady vládních reforem. „Máme pocit, že skutečně dochází k propadu příjmů těch lidí. Ten dopad tam skutečně je,“ upozorňuje Matýsek.

Nedostatek peněz se nepodepisuje jen na rozpadu partnerských vztahů. Více než polovina dětí skončí v dětských domovech kvůli špatným sociálním podmínkám rodiny.

autor: iha
Spustit audio

Více z pořadu