V Moravskoslezském kraji přibývá sporů mezi zastupiteli a starosty

19. prosinec 2016

Krajský úřad v Ostravě řeší stále více sporů mezi starosty a městskými nebo obecními zastupiteli. Zatímco loni přišlo osm stížností, letos je to už téměř dvojnásobek. Jde hlavně o přístup k citlivým informacím a zastupitelé se v těchto případech marně domáhají vysvětlení, za co město utrácí peníze.

Marek Veselý, opavský zastupitel za ODS se od února snaží dostat k fakturám druholigového fotbalového klubu SFC Opava. Přes 99 procent akcií patří městu a třeba v příštím roce klub dostane zhruba 15 milionů korun.

„Přestože píšu neustále panu primátorovi, neustále se mi vrací odpovědi buď z jeho sekretariátu, nebo z klubu. Přijde mi to úsměvné, ani jednou mi vlastně pan primátor neodpověděl,“ říká zastupitel.

Marek Veselý je přesvědčený, že podle zákona o obcích má jako zastupitel právo znát detaily hospodaření městem vlastněné organizace.

Primátor Opavy Radim Křupala (ČSSD) to ale vidí jinak. Město by muselo podle něj klub založit nebo vlastnit úplně celý ze 100 procent. Ani jedno neplatí, město nemá 2 akcie z 266, takže na podrobnosti o fakturách zastupitel nárok nemá.

„Bohužel v daném okamžiku jsme ve slepé uličce. Jestli pan Veselý není spokojený, tak by se měl obrátit na soud, který by určil a udělal výklad oněch zákonů, tu správnou cestu,“ říká primátor a dokládá to právním rozborem, který zadal fotbalový klub.

Vedle toho ale existuje jiný právní výklad ministerstva vnitra, podle kterého je právo zastupitele na informace důležitější a klíčové je, že město fotbalový klub jednoduše ovládá.

Podle primátora by spory vyřešilo, kdyby klub dostal nového vlastníka. „Možnost prodeje podílu ve fotbalovém klubu, což by vlastně vyřešilo ten problém,“ dodává primátor.

Čekat na prodej opavského fotbalu ale zastupitel Veselý nechce. „Zřejmě podám stížnost na krajský úřad pro nečinnost magistrátu,“ říká.

Byla by to v Moravskoslezském kraji letos už 14. podobná stížnost.

autor: mrk
Spustit audio