V Moravskoslezském kraji se nechaly plošně otestovat už stovky učitelů

11. prosinec 2020 07:40

Možnost nechat se testovat zdarma na koronavirus využily v Moravskoslezském kraji už stovky pedagogů. Hejtman Ivo Vondrák z hnutí Ano na svém twitteru uvedl, že třeba ve středu přišlo na odběry 338 učitelů. Z toho jich 25 bylo pozitivních. Některé školy se ale teprve na odběry chystají. Jako například Základní škola Františka Hrubína v Havířově.

„Mám 93letého dědečka, o kterého se staráme, tak to nechci podcenit, když budou Vánoce. Tak abychom měli jistotu, že ho nenakazím,“ říká učitelka angličtiny Lucie Petříková. Na odběry je objednaná v příštím týdnu.

Čtěte také

Její kolegyně Veronika Dinžíková možnost otestování zdarma ale nevyužije. „Necítím žádné příznaky, nevidím důvod, proč bych se měla jít testovat. Žiju sama. A taky mám strach, že bych se v nemocnici mohla potkat s nakaženým,“ vysvětluje.

Na Základní škole Františka Hrubína půjde na odběry osm pedagogů z více než třiceti. Podle ředitele Tomáše Ptáčka testování učitelů v této podobě nemá smysl. „Protože učitelé, kteří se půjdou testovat například čtrnáctého, tak patnáctého můžou být nakažení a nikdo to nepozná. Pro mne by větší smysl mělo, kdyby sem přijel nějaký tým, otestoval zaměstnance, v sobotu se dozvím, kdo je pozitivní a kdo v pondělí nemá chodit do práce,“ říká Ptáček.

Učitelé můžou přijít na testy do pátku 18. prosince. V Moravskoslezském kraji má v tuto chvíli zarezervovaný termín více než 1500 pedagogů.

Spustit audio

Související