V Moravskoslezském kraji se v roce 2020 výrazně zlepšilo ovzduší. Co za tím stojí?

22. březen 2021 06:20

Žádná smogová situace a výrazně menší naměřené hodnoty škodlivin v ovzduší na území Moravskoslezského kraje. Takové jsou výsledky měření Českého hydrometeorologického úřadu a Zdravotního ústavu v Ostravě za rok 2020. Kvalita ovzduší se v kraji zlepšuje už několik let. I přesto jsou koncentrace zdraví škodlivých látek v některých místech kraje stále vysoké.

„Parapety byly žluté od těch škodlivin. Tady nahoře je to lepší,“ hodnotí ovzduší v ostravských Radvanicích místní. Právě tam měří Zdravotní ústav v Ostravě jednu z nejvyšších hodnot škodlivin v ovzduší v republice.

I tady se ale podle Lucie Hellebrandové ze Zdravotního ústavu situace v posledních letech zlepšuje. „Obecně platí, že poslední dva roky se kvalita ovzduší velmi zlepšila. Za posledních 20 let jsme takové výsledky neměli,“ říká.

Souběh náhody?

Zlepšení ovzduší potvrzuje i Blanka Krejčí z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Podle ní jsou ale loňské rekordně dobré hodnoty spíše dílem náhody.

„V roce 2020 byl souběh všech příznivých okolností. To znamená, dochází k postupnému snižování emisí toho, co je tady vypouštěno do ovzduší. Měli jsme také štěstí na rozptylové podmínky. Lidé rovněž méně topili, když bylo tepleji. A k tomu ještě přišla omezení lidských aktivit související s lockdowny,“ vypočítává Krejčí.

Podle ní se dá očekávat opětovný nárůst škodlivin. „Už teď vidíme, že na těch kritických stanicích jsme dosáhli toho povoleného počtu dnů s nadlimitním znečištěním. Takže už teď lze říci, že tento rok bude pravděpodobně horší než rok 2020,“ dodává Krejčí.

Topeniště, podniky i zdroje z Polska

Na znečištění se v kraji podílejí například místní topeniště, velké průmyslové podniky. Ale podle měření Zdravotního ústavu v Ostravě ve výrazné míře třeba i přeshraniční přenos znečištění z Polska.

I proto Moravskoslezský kraj spolupracuje s Polskou stranou na redukci znečištění. A podle náměstkyně hejtmana pro životní prostředí Zdenky Němečkové Crkvenjaš (ODS) se to daří.

„Už i u nich sjednotili podmínky pro vyhlašování smogových situací – to je jedna věc. Další věcí je, že začali s výměnou lokálních topenišť. Do budoucna počítám s tím, že se to výrazně zlepší. Troufám si říct, že v roce 2030 tady nebude rozdíl oproti jiným oblastem v Evropě,“ věří Crkvenjaš.

Zlepšení ovzduší v kraji by mohlo napomoci třeba i nejnovější rozsáhlé měření ČHMÚ, které má za cíl v kraji odhalit největší místní znečišťovatele.

autor: Tomáš Pika
Spustit audio

Související