V Moravskoslezském kraji se zaregistrovalo zatím přes 13.500 uprchlíků

4. duben 2022

V Moravskoslezském kraji se dosud prostřednictvím Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU) zaregistrovalo 13.576 uprchlíků, za týden jich přibylo více než 1300. Celkem je v kraji okolo 17.000 uprchlíků, část z nich je ve třicetidenní lhůtě a ještě se nebyla registrovat. Novinářům to dnes po jednání Krizového štábu kraje řekl hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Prostřednictvím asistenčního centra se v kraji ubytovalo 3323 Ukrajinců. „Máme více než 1600 volných lůžek. V podstatě jsme dneska naštěstí v situaci, že jsme schopni dohledávat a vytvářet nové ubytovací kapacity rychleji, než je dáváme k dispozici v rámci uprchlické vlny,“ řekl hejtman. Situace se podle něj stabilizovala. Do krajského centra přichází denně okolo 150 lidí a o ubytování si řekne asi třetina z nich.

„Dětem nabízíme školy. Hovoří se asi o 400 dětech na základních školách, 150 jich je ve školkách, tam je to komplikovanější, kapacity nejsou zdaleka tak velké, a 60 jich je ve středních školách,“ řekl Vondrák. Kraj se chystá zahájit pro děti v některých školách kurzy češtiny. „Uvažujeme i o tom, jak zajistit vyučování češtiny i pro dospělé obyvatele, kteří přicházejí z Ukrajiny,“ řekl hejtman.

Stát by ale podle něj měl zjišťovat, kolik z uprchlíků bude chtít do budoucna v zemi zůstat a kolik se bude chtít vrátit na Ukrajinu. „Musíme dimenzovat zdravotnictví, školství a sociální oblast,“ řekl hejtman.

Pracovní uplatnění

Ředitel Moravskoslezského paktu zaměstnanosti Martin Navrátil řekl, že na trhu je pro Ukrajince k dispozici několik tisíc převážně dělnických míst v továrnách. „Kromě toho jsme se rozhodli, že oslovíme krajské organizace, kterých je asi 220, že oslovíme větší města a poskytovatele sociálních služeb, abychom se jich zeptali, kde by mohli tyto lidi uplatnit. Máme v současné chvíli asi 350 pracovních míst,“ řekl Navrátil.

Čtěte také

Při registraci se podle něj nezjišťuje, co uprchlíci umí, v jakých profesích pracovali a v jakých jsou schopni pracovat v Česku. Pakt to nyní začal pilotně zjišťovat. „Z velké části jsou to vysokoškoláci, lidé z IT, finanční manažeři, lidé, kteří pracovali v bankách. O to je to komplikovanější. My těm lidem v prvním kroku budeme chtít nabídnout něco v té profesi, to asi nebude snadné. Pak jim budeme chtít nabídnout něco, co je ve spojitosti s bydlením, aby se usídlili, začali dělat něco nekvalifikovaného, postupně si zvykli a začali pracovat v oboru,“ řekl Navrátil. Cílem je těm, kteří budou chtít zůstat v Česku, pomoci najít v kraji jejich optimální místo.

Problém s nepřizpůsobivými

Vondrák upozornil, že v posledním týdnu se objevil problém s většími skupinami lidí, kteří se podle něj nechovají podle běžných standardů. „Jsou to lidé, kteří jsou velmi nepřizpůsobiví,“ řekl hejtman.

Kraj řeší ubytování asi 30 takových lidí, nyní je ubytovává ve vyhrazené části v asistenčním centru. Zmínil, že tito lidé likvidují ubytovny a kradou věci. Problém se podle něj netýká jen Moravskoslezského, ale i dalších krajů. Jde podle něj o lidi, kteří mají často dvojí občanství, a to maďarské a ukrajinské.

„V případě, že mají maďarské občanství, tak nemají na nic nárok a musí si pomoci sami,“ dodal.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související