V Moravskoslezském kraji v červenci mírně vzrostla nezaměstnanost

8. srpen 2018 13:50

V Moravskoslezském kraji úřady práce aktuálně evidují zhruba 41 500 lidí bez uplatnění. Nezaměstnanost v červenci vzrostla o jednu desetinu procentního bodu na 4,8 procenta.

Nezaměstnanost na Ostravsku klesla už po páté za sebou. Je nejnižší od konce roku 2008

02440791.jpeg

Padesát čtyři tisíc – to je celkový počet nezaměstnaných v Moravskoslezském kraji. Vyplývá to z aktuální statistiky úřadu práce. Je to nejnižší číslo za posledních téměř 10 let a krajská nezaměstnanost přitom klesá bez přerušení už pět měsíců. Za vším je vysoká poptávka firem, rostoucí ekonomika a tradiční sezónní práce v zemědělství nebo na stavbách.

Podle mluvčí ostravského úřadu práce Vladany Piskořové jde o obvyklý sezónní výkyv. „Je to dáno ukončováním pracovních smluv na dobu určitou ke konci června, ale je to také způsobeno příchodem čerstvých absolventů nebo i ukončováním některých sezónních prací,“ připomíná mluvčí.

Úřady práce teď ale evidují rekordní počet volných pracovních míst. V našem regionu je to podle Vladany Piskořové téměř 17,5 tisíce nabídek. Nejsnadněji podle ní lidé najdou práci na Novojičínsku, nejhůře se práce hledá v okrese Karviná. „Tam na jedno volné místo připadá asi šest uchazečů,“ dodává Piskořová.

Moravskoslezský kraj je regionem s největší nezaměstnaností v zemi. O desetinu procenta méně má Ústecký kraj. V celém Česku vzrostla v červenci míra nezaměstnanosti z 2,9 na 3,1 procenta.

autor: mik
Spustit audio

Související