V nádrži Baška platí kvůli sinicím zákaz koupání

2. srpen 2018 16:26

Hygienici vyhlásili ode dneška zákaz koupání v nádrži Baška na Frýdeckomístecku. Kvůli vedru se tam přemnožily toxické sinice.

„Na nádrži Baška se sinice v určitém množství vyskytovaly už delší dobu. Při posledním odběru dosáhly už hodnoty, na základě které jsme vyhlásili zákaz koupání,“ potvrzuje Miroslava Rýparová z Krajské hygienické stanice v Ostravě.

Hygienici budou situaci v Bašce dále monitorovat. Varují také před koupáním v nádrži Brušperk kvůli larvám cerkárie a nově i před lokalitou Pacalůvka na Těrlické přehradě, kde mají podezření na výskyt stejného parazita.

Koupání nedoporučují

Podle hygieničky Miroslavy Rýparové na problémy upozornili lidé, kteří se tam koupali, a objevila se u nich hodně svědivá vyrážka. Odborníci proto zkoumali odebrané plže, kteří parazita přenášejí. Rozbory ale zatím přítomnost cerkárií neprokázaly.

„Ale mohlo to být i tím vývojovým stádiem nalezených plžů, takže se situací budeme dále zabývat, provedeme další sběry a další vyšetření. Máme doporučení, aby lidé byli při koupání či návštěvě této lokality opatrní,“ dodává hygienička.

Cerkárie se zavrtávají do kůže, ta je pak velmi svědivá a zarudlá, objevují se i puchýře. Prevencí podle hygieniků může být to, když se lidé před vstupem do vody namažou mastným, vodě odolným krémem. Kvůli cerkáriím je zakázané koupání v nádrži Brušperk.

autor: mik
Spustit audio

Související