V nemocnici upozorňovali na nebezpečí zeleného zákalu

29. květen 2008

Oční klinika ostravské fakultní nemocnice připravila Den otevřených dveří. Akce byla zaměřena na prevenci zeleného zákalu a na poskytnutí informací o tomto onemocnění. Součástí bylo bezplatné vyšetření zraku na speciálním tonometru.

Den otevřených dveří a bezplatné vyšetření zraku znamená frontu a čekání, lidem to ale nijak nevadilo. "Pro zdraví všechno. A když je ta možnost a máme to zdarma, máme to využít," říká jedna z návštěvnic.

Podle odborníků trpí glaukomem neboli zeleným zákalem asi dvě procenta naší populace nad 40 let. Zelený zákal je nevyléčitelný, zhoršování zraku se ale dá zastavit. Důležité je včasné zahájení léčby.

"Nebezpečný je především tím, že probíhá plíživě a pacient si toho nevšimne, dokud to onemocnění není ve velmi pokročilém stadiu. Takže takové preventivní vyšetření je určitě vhodné a doporučuje se právě těm lidem nad 40 let," říká doktor Dalibor Cholevík.

Mezi zájemci o vyšetření lidé nad 40 let převažovali. Po vyšetření na přístroji následovala konzultace s lékařem. Když vše dobře dopadne, je důvod ke spokojenosti. "Dopadlo to dobře, zrak mám v pořádku. Vyšetření jsem se obávala, protože jsme v rodině podobné problémy měli," dodává s úlevou starší paní.

Neléčený zelený zákal vede k oslepnutí a odborné vyšetření je jedinou možností, jak ho odhalit. Proto provádějí lékaři ostravské fakultní nemocnice bezplatná vyšetření pravidelně.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu