V nemocnicích přibývá hospitalizovaných pacientů s covidem-19

31. prosinec 2020 19:39

Počty nakažených covidem-19 dál rostou a plní nemocniční lůžka i v Moravskoslezském kraji. Nemocnice kvůli tomu nesmí přijímat pacienty s neakutní péčí. Ode dneška jim to nařídilo ministerstvo zdravotnictví.

Nemocnice se sice snaží uvolňovat nová lůžka, noví pacienti je ale znovu velice rychle zaplní. „V tuto chvíli máme kapacitu téměř naplněnou,“ říká mluvčí karvinské nemocnice Věra Murínová s tím, že za poslední týden stoupl počet hospitalizovaných pacientů na dvojnásobek.

Čtěte také

Kromě toho se v nemocničních zařízeních zvyšuje i nemocnost personálu. „Někteří zdravotníci byli požádáni, aby přerušili svou dovolenou a nastoupili do nemocnice,“ dodává mluvčí ostravské fakultní nemocnice Iva Piskalová. Nemocnici v současnosti chybí téměř 300 zdravotníků.

Podle dat ministerstva zdravotnictví a údajů tzv. chytré karantény, které zveřejňuje hejtman, vzrostl index protiepidemického systému PES v Moravskoslezském kraji o deset bodů na 89. Krajské skóre je tak teď o devět bodů vyšší než republikový průměr.

V Moravskoslezském kraji ve středu přibylo do evidence 2532 pozitivně testovaných lidí. To je dosud nejvyšší denní nárůst od začátku pandemie.

autoři: Petr Dušek , tif
Spustit audio

Související