V Novém Jičíně bude brzy babybox, už 53. v zemi

23. listopad 2012

V Novém Jičíně začne brzy fungovat babybox. Další nerezová schránka, kam mohou matky v nouzi odložit své dítě, už je vyrobená a právě dnes ji budou montovat do zdi u tamní nemocnice. Novojičínsko je jediným okresem v Moravskoslezském kraji, kde babybox zatím chyběl.

Od zdi novojičínské nemocnice se už zanedlouho bude ozývat ťukání kladiv a zvuk vrtačky, začne tam totiž montáž nového babyboxu. Půjde o nejmodernější typ.

„Babybox je nejen vytápěný, ale i klimatizovaný. Další důležitá změna – otvírání dvířek. U starého babyboxu bylo mechanické otvírání klikou, kdy třeba hrozilo nezavření. U nového se vždy zavřou,“ říká výrobce Zdeněk Juřica.

Babybox do Nového Jičína přivezl z Náměště nad Oslavou, kde je vyrábí. V kraji je letos se svou montážní partou podruhé, naposledy v létě ho instaloval v Krnově.

Vůbec první babybox v kraji přitom začal fungovat v Ostravě v roce 2008. „Je v Městské nemocnici Ostrava a do svých vyhřívaných útrob pojal už šest děťátek, z toho pět holčiček. Babybox máme také ve Frýdku-Místku, v Karviné a v Opavě,“ vyjmenoval zakladatel babyboxů Ludvík Hess.

Babybox v Novém Jičíně, už 53. v zemi, se bude otevírat na Mikuláše v pravé poledne.

autor: iha
Spustit audio