V Novém Jičíně si připomínají Jana Šrámka. Premiér exilové vlády totiž ve městě před válkou působil

17. září 2018

Dlouholetý ministr a v době druhé světové války exilový premiér v Londýně Jan Šrámek má úzkou vazbu na Nový Jičín. Právě v tomto městě totiž začínal svou kariéru kněze. Nakonec ale musel z města odejít. V Novém Jičíně je po něm pojmenovaná ulice a teď k ní přibyla pamětní deska na budově fary.

Drobný zádrhel při odhalování desky, kdy látka napoprvé odolala pokusům o její stažení. Dílo je z kamene a kovu a vyrobil ho novojičínský sochař Jan Zemánek.

Slavnost k odhalení pamětní desky

A o Janu Šrámkovi si na chodbě fary jenom kousek od nově odhalené pamětní desky povídáme s předsedou Klubu rodáků a přátel města Nového Jičína Pavlem Wesselym.

Jaké je spojení Jana Šrámka s Novým Jičínem?

Nový Jičín byl prvním působištěm Jana Šrámka po vysvěcení za kněze. Hned po příchodu se projevilo jeho mimořádné sociální cítění a i proto se zaměřil na problematiku zejména české menšiny v tomto tehdy dominantně německém městě. A byli to zejména dělníci,      které dokázal spojit. A tak vznikaly i spolky.

Prvním z nich byl Mužský katolický spolek dělnický v Novém Jičíně, tak se přímo nazýval. Další spolek, který vznikl asi o tři roky později, byl už zaměřen více na ženy. Křesťansko-sociální ženský spolek se jmenoval Budoucnost a byl to další ze spolků, který zde založil. Spolek později splynul s celorepublikovým Svazem katolických žen. Ale to bylo až v roce 1924.

Pamětní deska Jana Šrámka na budově novojičínské fary

Významná byla taky jeho aktivita, kdy se snažil najít ubytování pro ženy, které přijížděly z okolí, aby nemusely dnes a denně daleko dojíždět. Takže byl velmi aktivní a měl vynikající organizační schopnosti, které později využil jako politik.

Odkdy tady působil a jak dlouho tady v Novém Jičíně byl?

Do Nového Jičína přišel mladý kněz Jan Šrámek v roce 1893 a pobyl tady celkem osm let. Později, kdy byl problémem pro německé nacionalisty a měl nálepku jakéhosi štváče, byl přemístěn do nedaleké obce Životice.

Jan Šrámek ale proslul jako politik. Můžeme stručně říct, jaké funkce potom v pozdějších letech zastával?

Jan Šrámek využil těch zkušeností ze spolkového života a zejména ze slučování těch tehdy roztříštěných spolků a byl vlastně u zrodu Československé strany lidové. Nejvýznamnější z jeho funkcí byla – a tak ho zaznamenaly naše dějiny – jeho funkce předsedy exilové vlády v Londýně. Jeho politická kariéra v podstatě skončila rokem 1948.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související