V Novém Jičíně vznikne nová sociální služba pečující o lidi s demencí

18. říjen 2021

Problém se stárnoucí populací a chybějícími sociálními službami teď řeší novojičínská radnice. Přímo ve městě totiž funguje pouze jeden domov pro seniory, zajišťující péči také lidem s demencí. Poptávka po sociální službě ve městě neustále roste. I proto chce radnice jeden z pozemků nabídnout na výstavbu vlastního Alzheimer centra.

Centrum má vzniknout na prostranství za domem s pečovatelskou službou. „Oslovil nás zájemce, který by chtěl tady vystavět v podstatě domov se zvláštním režimem pro osoby s demencí. A tato plocha o výměře zhruba 7900 metrů čtverečních je podle územního začleněna v ploše, kde je možné takové zařízení vystavět,“ říká místostarosta Nového Jičína Václav Dobrozemský (ODS).

Město už podobné sociální zařízení nutně potřebuje. „Ve městě máme jedinou službu, která poskytuje dvacetičtyřhodinovou péči osobám s demencí. Má kapacitu 95 míst. V pořadníku čekatelů na umístění pro tuto službu je zhruba 156 akutních žádostí. Takže poptávka tady je,“ říká vedoucí odboru sociálních věcí Daniela Susíková.

Výstavba sociálního zařízení soukromým investorem ale nemusí být podle vedoucí odboru pro město úplně šťastným řešením. „Můžou nastat dvě varianty – buď bude mít poskytovatel služby vazbu na státní dotaci a město bude muset finančně přispívat každý rok určitou částkou. Nebo nastane druhá varianta, že poskytovatel bude tuto službu poskytovat bez vazby na státní dotaci. To znamená, že financování služby bude zcela v jeho režii. A částky za službu mohou být poměrně vyšší a bude na klientovi, zda na ně přistoupí či nikoli,“ dodává Susíková.

Radní přesto budou ve středu schvalovat nabídkové řízení na výběr investora. Vítězného uchazeče by chtělo město znát už v březnu příštího roku.

autor: Tomáš Pika
Spustit audio