V novodvorském arboretu finišují s opravou zámku. Bude tam galerie i místo pro svatby

21. únor 2022 10:27

V arboretu v Novém Dvoře u Opavy si můžete v těchto dnech prohlédnout nejenom zimní krajinu, ale také nákladní auta, pytle cementu a míchačky na maltu. Stavbaři obsadili dominantu celého areálu, starý zámeček. Z omšelé budovy se stane za zhruba 40 milionů korun nové centrum arboreta. A také místo pro pořádání svateb.

Jsou to už dva roky, co vedoucí arboreta Rostislav Šindler organizoval stěhování stohů krabic s dokumenty a sbírkami pryč ze zámku. Teď už tady vládne stavební firma. Zůstaly jenom stěny a stropy, všechno ostatní bude nové. Zámek má zhruba 120 let.

„V prvním patře bude výstavní síň pro návštěvníky s průvodcem a bude věnovaná Quidovi, zakladateli botanické zahrady. Mění se tady úplně všechno, bude tady nová elektřina, voda, proti vlhkosti budou udělány sanace,“ vyjmenovává Šindler, co všechno se změní na zámku, který dosud sloužil jako depozitář. Hotovo by mělo být v červnu.

Stavební ruch na zámku novodvorského arboreta

Pseudorenesanční zámeček není památkou, nemá památkovou ochranu. Využíval ho začátkem minulého století zakladatel arboreta a majitel novodvorského panství Quido Riedl. „Ten zámek si postavil on. Místo se mu líbilo tak, že založil botanickou zahradu. Zámek bude starší, zahradu založil kolem roku 1920,“ dodává vedoucí arboreta.

Po válce a konfiskaci tady sídlila třeba charita anebo později strojní traktorová stanice, pak i místní národní výbor. Nejviditelnější budova v arboretu všechny ty roky přečkala v celkem dobrém stavu.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související