V novojičínské knihovně hořelo. Minimálně měsíc bude zavřená

19. říjen 2016

Velkou smůlu a spoustu práce před sebou mají knihovníci z Nového Jičína. V jejich knihovně v noci před víkendem hořelo. Oheň se ale po několika minutách sám uhasil. Mnohem větší škody než plameny tak napáchal kouř. Knihovníci doufají, že téměř dvacet tisíc knih pokrytých vrstvou sazí nebudou muset vyhodit.

V chodbě novojičínské městské knihovny je stále cítit štiplavý zápach a je vidět, kde začalo hořet. Zárubně jedněch dveří jsou ohořelé a strop a zdi jsou úplně černé.

„Začal hořet automat na vodu,“ popisuje Renáta Domoráková, vedoucí novojičínské městské knihovny. „Měli jsme velké štěstí, samotný požár trval asi pět, šest minut a pak se samovolně uhasil. To jsme zjistili ze záběrů z kamerového systému, který máme v knihovně k dispozici,“ vysvětluje Domoráková.

Uvnitř místnosti je to vidět. Už od vstupu to vypadá, jako kdyby tady všechno bylo potaženo nějakým černým sametem. „Veškerý nábytek, regály, výpočetní technika. Všechno je černé. Stropy, žaluzie, koberce, čalouněný nábytek,“ vyjmenovává vedoucí knihovny.

Renáta Domoráková má teď plnou hlavu starostí, co s tisíci svazky knih, které jsou v regálech a jsou černé od kouře. „Hledáme řešení u úklidových firem a obrátili jsme se i na pracovnice Národní knihovny, které by nám měly poradit, jak tento fond ošetřit a zdali to je vůbec možné,“ dodává.

Před dvěma týdny přitom paradoxně skončila velká rekonstrukce fasády budovy. Teď se budou muset dělníci vrátit dovnitř. A otevře se nejdříve za měsíc.

autor: Michal Polášek
Spustit audio