V obci Hrčava, v nejvýchodnějším cípu Česka, budují vlastní spolek záchranářů

6. květen 2016

O bezpečnost v nejvýchodnější výspě Česka se budou starat i obecní záchranáři. V Hrčavě totiž budují nový spolek dobrovolníků, kteří zastoupí profesionály do doby, než se do odlehlé obce dostanou. Spolu s tím přitom radnice hledá i místo pro vybudování nového rybníka.

Když totiž ve vesnici v příhraničí hoří, hasiči musejí vodu vozit až z 15 kilometrové dálky, a to po úzkých klikatých cestách.

„Blízké zdroje vody, minimální technika by měla být v každé obci bez ohledu na počet obyvatel,“ říká Peter Staňo, nezávislý starosta Hrčavy. „Zvláště v těchto odlehlých oblastech.“

A tak za obcí na místě v lese by mohla nová nádrž vzniknout. „Této lokalitě se říká U velkého mostu. Je dostupná s velkou technikou,“ vypráví starosta, proč by místo bylo vhodné. „Navíc je zřetelná při vjezdu do obce.“

V obci navíc budují i tým dobrovolníků, který by byl v kritických situacích záchranářům k ruce. Hrčava má sice jen 250 obyvatel, za rok tam ale dorazí až 50 tisíc turistů.

„Na podzim sem přichází houbaři a někdy zabloudí. Lidé znalí místního terénu s minimální technikou, vysílačkami, čtyřkolkami jim mohou pomoci,“ dodává Peter Staňo.

Záchranný tým založili dobrovolníci nejen z Česka, ale i ze sousedního Slovenska a Polska, odkud je to na Hrčavu blíže a pomoc tak může dorazit dříve.

autor: iha
Spustit audio